Главная / 2000 / Оружие и охота №2

Газова зброя

Сьогодні різні компанії, що спеціалізуються на випуску засобів індивідуального захисту та активної оборони, щороку пропонують сотні зразків такої продукції, яка користується досить високим попитом у населення. Популярність газових засобів самозахисту зумовлена їх дешевиною і простотою в експлуатації, досить високою ефективністю, а також тим, що в багатьох країнах діють жорсткі обмеження на придбання та зберігання вогнепальної зброї. Але всі "цивільні" засоби індивідуального захисту, незважаючи на їх різноманітність, мають відповідати одній спільній вимозі — вони не повинні призводити до летального наслідку, тяжких тілесних ушкоджень чи незворотних змін в організмі людини.

Широкого розповсюдження як засоби індивідуального захисту набули отруйні речовини подразнюючої дії (ОРПД) та природні сполуки, що мають так званий лакріматорний ефект. Спеціалісти-токсікологи не відносять ОРПД до групи бойових отруйних речовин. Ці речовини у разі контакту зі шкірою людини, слизовою оболонкою очей, носоглотки, верхніх дихальних шляхів викликають гострі больові відчуття, рясну сльозотечу, значно зменшують здатність до агресивних дій.

Носіями ОРПД є аерозольні балони та боєприпаси до ручної зброї (газових пістолетів та револьверів), хоча насправді активна речовина, що застосовується у цих боєприпасах, не є газом. Завдяки простоті конструкції та можливості багаторазового використання нині найбільш розповсюджені аерозольні балони, що містять ОРПД. Основними західними виробниками такого типу засобів самозахисту є Німеччина, США та Франція.

Аерозольний балон — це металевий контейнер місткістю 20–75 мл, заповнений сумішшю діючої речовини (власне ОРПД) і будь-якого розчинника: спирту, бензолу, ацетону, кетону та ін. у різних співвідношеннях. Речовиною-пропелентом (тобто газом, який витісняє суміш з балону) є фреон, або ж пропанова суміш, що не завдає шкоди озоновому шару атмосфери. До складу сумішей деяких моделей балонів (в першу чергу тих, якими озброєні підрозділи охорони правопорядку) входять різні маслянисті домішки рослинного чи мінерального походження для поліпшення взаємодії з поверхнею та уповільнення процессу випаровування крапель аерозолю. На поверхні балонів фабричного виготовлення майже завжди вказують торгову марку, правила користування та безпеки, тип ОРПД та його процентний вміст.

Балони споряджують ОРПД двох типів, які викликають сльозотечу. До першої групи відносять О-хлорбензиліден-малононітрил и хлорацетофенон (ХАФ). Більш відомі іноземні назви цих речовин – відповідно cs та cn. У чистому вигляді (до речі, саме у такому вигляді їх використовують для спорядження "газових" патронів) вони являють собою білі кристали з характерним різким запахом. При отруєнні цими речовинами виникає сильна печія, біль в очах з рясною сльозотечею, можуть уражатися слизові оболонки носоглотки, верхніх дихальних шляхів, легеней. Досить висока концентрація отруйних речовин у повітрі (близько 10-3 мг/л) спричиняє навіть тимчасову втрату зору, важке дихання. При дуже великих концентраціях можливі і набагато важчі ураження. У разі контакту речовин cs та cn зі шкірою може виникнути почервоніння, іноді з’являються пухирі. Навіть якщо зразу ж після того, як ОРПД попала в очі чи на шкіру, змити її великою кількістю води, то свербіж та печія можуть залишатися ще кілька годин. Підвищення концентрації ОРПД, застосування останнім часом ще більш ефективної речовини – дібензоксазепіну (cr) – значно посилило уражуючу дію газової зброї.

Значно менше при виробництві аерозольних балонів використовують хлорпікрин (ps), адамсит (dm), діфенілхлорарсин (dА), а також хлорацетон, бромацетон та інші ОРПД. В деяких зразках використовують суміші різних речовин, що мають подразнюючу дію (наприклад, суміш cs і cn).

Тим, хто використовує газові засоби для самозахисту, варто пам’ятати, що дія подібних хімічних речовин на організм людини залежить від багатьох факторів і далеко не завжди може бути такою "гуманною", як її представляють фірми-виробники. В Україні для використання цивільними особами дозволений продаж лише тих засобів самозахисту, які пройшли спеціальну процедуру сертифікації. Сьогодні промисловість пропонує аерозольні балончики різної місткості, активна речовина – синтетичний аналог витяжки червоного перцю (ці балончики можна вільно придбати в спеціалізованих магазинах), а також газові патрони аналогічного вмісту, продавати які дозволено лише власникам зареєстрованої газової зброї