Главная / 2006 / Оружие и охота №4

Посібникпо вивченню матеріальної частини зброї, правил поводження з нею,надання першої медичної допомоги.

Посібникпо вивченню матеріальної частини зброї, правил поводження з нею,надання першої медичної допомоги.

Продовження.Початок див. "Зброя та Полювання", №№ 2, 3, 2006 р.

4. Загальна будова та робота короткоствольної нарізної вогнепальної зброї, нарізних карабінів, мисливської гладкоствольної і нарізної зброї, газових пістолетів, револьверів та пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Призначення і будова частин вогнепальної зброї на прикладі 5, 6 мм гвинтівки ТОЗ-8.

Гвинтівка складається зі ствола, ствольної коробки, затвору, спускового механізму, прицільного пристрою і ложі.

Ствол призначений для визначення напрямку польоту кулі та надання їй початкової швидкості. Канал ствола має 4 нарізи, з витками зліва – догори – направо.

Нарізи надають кулі обертального руху при польоті. Проміжки між нарізами називаються полями; відстань між двома протилежними полями за діаметром називається калібром ствола. Калібри нарізної зброї бувають: 4,5; 5,6; 7,6-7,65; 8; 9; 12 мм тощо.

Задня частина ствола – патронник, призначений для розміщення патрона і повторює гільзу для даного виду патрона. Перехід від патронника до нарізної частини каналу ствола становить кульний вхід.

Передня частина стволу називається дульною частиною, що закінчується дульним зрізом. На стволі у дульного зрізу кріпиться мушка з намушником. На задній частині зрізу ствола є два пази, розташованих симетрично одне проти одного. У ці пази при запиранні каналу ствола входять викидач і гільзотримач затвору. На стволі, зверху, біля з'єднання зі ствольною коробкою розташована колодка прицілу. Приціл призначений для наведення зброї для стрільби на різні дистанції...