Главная / 2009 / Оружие и охота №4

Маневреність зброї — запорука ефективності спецназу

Ближнім боєм у тактиці визначають бій, який ведеться переважно з використанням індивідуальної та групової стрілецької вогнепальної зброї в зоні ефективного ураження.

Швидкоплинність, значна динамічність, швидка зміна обставин ближнього бою на протязі короткого часу потребує маневру вогневими якостями стрілецької вогнепальної зброї.

Згідно загальновідомих потреб тактики використання стрілецької зброї маневреність стрілецької зброї є в вогневій маневреності та можливості різного бойового використання зброї і його рухливості.

Вогнева маневреність, згідно результатів загальновідомих досліджень з ефективності стрілецької вогнепальної зброї характеризується швидкістю відкриття вогню при наявності відповідної цілі, можливістю швидкого перенесення з однієї цілі на іншу і швидкого приведення зброї в такий стан, який дозволяє виконувати іншу задачу.

Згідно з основних положень тактики ведення піхотного бою, потреба у вогневій маневреності витікає, у більшості випадків, з необхідності першим вистрілити у супротивника, що несподівано з’явився.

Як відомо, швидкість відкриття вогню залежить від зручності переведення стрілецької вогнепальної зброї з положення для перенесення в бойове, заряджання, вимикання запобіжників тощо.

Відповідно до тактики ведення бойових дій співробітниками підрозділів спеціального призначення в межах міста доцільно проаналізувати ефективність вогневої маневреності стрілецької вогнепальної зброї, що обслуговується одним фахівцем без станків та установок.

Стандартними видами озброєння, що знаходиться на оснащенні підрозділів спеціального призначення як правоохоронних органів, так і органів з боротьби з тероризмом є зброя для проведення пострілів з однієї руки (пістолет, револьвер), автоматична, багатозарядна та однозарядна зброя для проведення пострілів з двох рук (пістолет-кулемет, автомат (штурмова гвинтівка), снайперська гвинтівка, зброя підтримки (автоматична та багатозарядна гладкоствольна багатоцільова рушниця 12-го калібру, багатоцільовий ручний гранатомет). Всі зазначені види зброї використовуються на протязі швидкоплинного ближнього бою, коли вірогідність ураження з вогнепальної зброї досягає 90%. Тому значну роль у ефективності стрілецької зброї є її рухливість.

З всесвітнього досвіду встановлено, найбільшою рухливістю володіє короткоствольна зброя (напівавтоматичний пістолет (далі пістолет), револьвер). Пістолет (револьвер) може бути краще всього схований у одежі, керується однією рукою при пострілах, швидше всього змінює напрям дії. При цьому у револьвера найменший з усіх видів зброї термін часу від натискання на спусковий гачок до пострілу у режимі "самозводу". У пістолета при цьому значно менший термін часу (як у будь-якого зразка напівавтоматичної зброї) між натисканням спускового гачка і пострілу в напівавтоматичному режимі.