Главная / 2009 / Оружие и охота №8

МG-34 з довічною Українською пропискою

***

Яким чином потрапив цей кулемет до залів прикордонного храму доблесті і пам’яті?

Трагічне літо 41-го. Україна в полум’ї.

Палають її стиглі жита. Війна увірвалася до кожного обійстя, наповнивши його смутком і розпачем. Саме того драматичного літа на території України Червона Армія зазнала катастрофічних втрат.

30 липня танкові дивізії генерал-полковника Евальда Пауля Людвіга фон Клейста, здійснили прорив через Шполу до Новоархангельська, що на Кіровоградщині. Через три дні 1-ша танкова група вийшла до Первомайська і з’єдналася з частинами 17-ї польової армії генерала піхоти Карла Генріха фон Штюльпнагеля. Німецьке джерело повідомляло: "...02.08 бійці 1-ї гірськострілецької дивізії і 9-ї танкової дивізії зустрілися біля Синюхи і потисли один одному руки". Група армій "Південь", провівши відповідні перегрупування, кинула свої мобільні угруповання на схід. Кільце оточення тримали тепер гірські стрільці Хуберта Ланца, есесівці дивізії особистої охорони "Лейбштандарте Адольф Гітлер" під орудою оберстгруппенфюрера Йозефа Дитріха, танкісти Крювеля. Таким чином, 11-й танковій, 16-й моторизованій дивізії та бригаді "Лейбштандарте Адольф Гітлер" танкової групи генерал-полковника фон Клейста довелося затриматися для ліквідації з’єднань 6-ї та 12-ї армій РСЧА.

Німецьке командування діяло раціонально. На напрямках ймовірного прориву, а спрогнозувати, що оточені війська 6-ї та 12-ї армій будуть намагатися прорватися на схід було не складно, вони групували свої мобільні сили. А передові заслони, до складу яких входили кулеметники, пильно чатували в засідках. На озброєнні піхотинців були здебільшого кулемети МG-34.

З досьє ЦМ ДПСУ

На початку 30-х років минулого сторіччя Управління генерал-інспектора піхоти сформувало тактико-технічні вимоги до так званого єдиного кулемета.

Універсальний кулемет мав підсилити вогневу міць піхотних підрозділів сухопутних сил, а також міг би застосовуватися для стрільби по повітряним цілям. Окрім цього, на універсальний кулемет очікували і танкові командири. Вермахт дочекався на появу кулемета, який цілком відповідав вимогам мобільної війни. Німецькі інженери фірми "Рейнметалл" на чолі з Луісом Штанге створили такий кулемет. Але нова зброя була досить чутлива до погодних умов: продукт інженерної думки "Рейнметаллу" побоювався спеки і холоду. Окрім цього, кулеметний розрахунок мав добре дбати за "гігієною" МG-34, що в польових умовах було досить складно. Але скорострільність і потужність нового кулемета компенсували його вади. Тому не дивно, що коли МG-34 ставав "бранцем" бійців Червоної Армії ті не відмовлялися від його "послуг". Адже в порівнянні з важким "Максимом" МG-34 мав всього лише 12 кілограмів ваги.

***

Новинка была встречена "на ура" в различных странах мира. Пользовавшийся огромной популярностью российский охотничий журнал того времени "Охотничий Вестник" писал, что "магазинка сделает переворот в охотничьем мире: по поднявшейся стае гусей можно сделать 5 выстрелов за 15 секунд, не отнимая ружья от плеча... Ружье это называют чудом оружейной техники".