Главная / 2013 / Оружие и охота №7

Пистолет-пулемет 7ЕТ102 изнутри

Оружие

Пистолет-пулемет 7ЕТ102 изнутри

В одному з попередніх номерів журналу (див. журнал «Оружие и Охота», №9, 2012 р.) автор вже розповідав історію виготовлення та випробування на базі корпорації «ТАСКО» дослідного зразка ПК під патрон 9х19 мм, що дістав індекс 7ЕТ10.

В ході конструкторських випробувань вказаної зброї було виявлено ряд недоліків: надто високий темп стрільби (1400 постр./хв); ненадійна робота УСМ. Спроби усунути виявлені недоліки шляхом модернізації вже існуючого зразка призвели до появи ПК 7ЕТ10/1, в якому вдалося зменшити темп стрільби до 700-800 постр./хв за рахунок заглушення отворів ствола, що відводили порохові гази в газову камеру. Але і робота модернізованого УСМ залишала бажати кращого, тому було вирішено виготовити ще один зразок зброї, в якому буде усунено всі виявлені в ході випробовувань недоліки.

Новий ПК отримав індекс 7ЕТ10/2 і повинен був містити ряд додаткових змін для покращення експлуатаційних характеристик зброї, зокрема:

— зменшити товщини листового металу для виготовлення ствольної і спускової коробок (з 2 до 1,2 мм), що заощаджувало масу корпуса ПК з 1300 г до 800 г;

— приклад ПК повинен був складатись вниз (під спускову коробку), а передня рукоять вперед (під ствол);

— встановити на ствольну коробку планку Пікатіні для кріплення коліматорного прицілу;

— встановити на ствол дульний компенсатор з виступами для кріплення глушника;

— рукоятку взведення затвора і запобіжник-перемикач режимів вогню виконати двосторонніми.

У зв'язку з рядом причин нова модифікація ПК 7ЕТ10/2 так і не була втілена у металі, і залишилась на рівні проекту, тому дослідження характеристик носило віртуальний характер.