Главная / 1999 / Оружие и охота №2

Центральний музей збройних сил України

История оружия

Центральний музей збройних сил УкраїниВісім років тому Українська Держава, створена після багатолітньої боротьби цілих поколінь, розпочала будівництво власних Збройних Сил.

Важливу роль у сучасному військовому будівництві відіграє питання про те, чиї та які традиції мають успадковувати Збройні Сили України.

Виходячи з цього, у жовтні 1995 року Міністерство Оборони України прийняло рішення про створення музею Збройних Сил України.Про значення, яке мають музеї у нашому житті, не варто нагадувати. Це скарбниці минулого, відвідуючи які, ми наче повертаємось в минуле. Саме на основі минулого будуємо майбутнє, спираючись на досвід минулих поколінь. Ще Наполеон нагадував : “Слід ретельно вивчати історію, щоб стати добрим полководцем”.Нова доба в розвитку України, перетворення, що відбуваються у нашому суспільстві, в повній мірі стосуються музеїв та музейної справи взагалі. Сьогоденна потреба: переосмислення надбань національної култури, визначення пріоритетів і шляхів її розвитку. В Україні діють більш ніж 500 різних музеїв, їх філій і окремих відділів, 6 тисяч музеїв працюють на громадських засадах. У них зберігаються більше 10 млн. пам’яток історії, природи та культури, які є національним надбанням. Тож чи можна уявити собі Збройні Сили України без власних музеїв?

7,62мм автомат Калашникова “АК-47” зр. 1947р. (СРСР).

9мм пістолет-кулемет “mp-40” зр. 1940р. (Германія).

Прийнятий 29 червня 1995 року Верховною Радою України закон “Про музеї та музейну справу” створив правове поле існування музеїв. На четвертому році після створення Збройних Сил України було запропановано формування Центрального музею Збройних Сил України (ЦМЗСУ). Одне з головних завдань музею, як зазначалося в концепції його створення, — це збирання, зберігання, опрацювання та використання пам’яток української воєнної історії з метою військово-патріотичного виховання військовослужбовців, усіх верств населення, пропагування досягнень воєнно-історичної науки, національно-історичних традицій Українського війська, сприяння розвиткові військово-музейної справи у Збройних Силах. У концепцію побудови ЦМЗСУ були закладені і основні принципи побудови його експозицій. Ними стали повний і об’єктивний показ історичних подій, розкриття всіх періодів української воєнної історії в контексті суспільно-політичних подій, науковий підхід до становлення музеюПісля проведення організаційних заходів настала напружена робота зі збирання експонатів, яка завершилася 14 червня 1998 року відкриттям у Центральному Музеї Збройних Сил України першої експозиції “Збройні Сили України. Витоки. 1917—1991 роки”. Ця подія увійшла в історію Збройних Сил України як свято збереження історичної пам’яті про збройні формування на теренах України. Створена на основі об’єктивного показу історичних подій постійно діюча експозиція розкриває у хронологічній послідовності різні періоди української воєнної історії.

7,92мм автомат “mР43/stg44” зр. 1944р. (Германія).

7,62мм ручний кулемет Дегтярьова “РПД” зр. 1944р. (СРСР).

Як зазначив на відкритті музею перший заступник Міністра Оборони України генерал-полковник Іван Біжан — матеріальні цінності, здобуті багатьма поколіннями захисників рідної землі, для сьогоднішніх охоронців України, захисників її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості не втратили свого значення. Зібрані в ексозиції музею матеріали відтворюють широкий спектр історичних подій створення і діяльності збройних формувань на теренах України.За чотири роки колективу фахівців на чолі з начальником ЦМЗСУ підполковником Віктором Карповим вдалося зробити, долаючи всілякі труднощі, експозицію з широким тематичним спектром. В експозиції представлені матеріали про діяльність Головного військового секретаріату Центральної Ради на чолі з Симоном Петлюрою, про Січових Стрільців під проводом Є. Коновальця, розповідається про заснування та створення загонів вільного та Червоного козацтва. Це близько 2 тисяч експонатів. А починати довелося фактично з нуля. У спадок від колишнього музею Київськового військового округу до фондів ЦМЗСУ потрапило тільки понад 400 експонатів, і то переважно такі, які в своїй більшості не могли бути використані в новій експозиції музею. Зараз фонди музею наближуються до десяти тисяч експонатів. Серед них багато унікальних а деякі виставлено для загального огляду вперше.

7,65мм пістолет Маузера “hsc” зр. 1937р. (Германія).

7,62мм револьвер Нагана зр. 1895р. (Росія).

9мм пістолет Люгера “Парабеллум” зр. 1908р. (Германія).

У створенні музею велику допомогу виявляли і виявляють широкий загал фахівців, самперед, генерали і офіцери Міністерства оборони України, особисто Міністр оборони України генерал армії Олександр Кузьмук, генерали та офіцери Генерального Штабу, Головного Управління виховної роботи на чолі з генерал-лейтенантом Проценко, генерали і офіцери Управлінь Озброєння, Тилу і багато-багато інших фахівців. З музеем плідно співпрацюють ветерани Другої світової війни та воєнних конфліктів. Завдяки їхній допомозі музей отримав богато оригінальних єкспонатів. Значний внесок у відтворення музею української воєнної історії зробили також вояки першої Української національної армії, редакція української газети “Мето” (США), члени осередку товариства. Від редакції: на сторінках представлені зразки стрілецької зброї із колекції музею, а на кольорових вкладках – новітні розробки українських зброярів з Конструкторського Бюро спеціальної техніки, що також є в експозиції ЦМЗСУ.

7,65мм пістолет Вальтера “ppk” зр. 1931р. (Германі

12,7мм станковий кулемет Дегтярьова-Шпагіна “ДШК” зр. 1930р. (СРСР).

7,62мм пістолет Токарєва “ТТ” зр. 1930р. (СРСР).