Главная / 2002 / Оружие и охота №9

Техніка безпеки в мисливських угіддях ДЛГО

ІНСТРУКЦІЯ з техніки безпеки при проведенні індивідуального полювання 1. Способів індивідуального полювання багато, і їх усіх характеризувати недоцільно. Основні з них: вибірковий відстріл дичини із засідок; вистежування звіра; полювання на норних звірів; полювання на токах; полювання на пернату дичину; полювання на хутрового звіра.2. При проведенні індивідуального полювання мисливець зобов'язаний суворо дотримуватися техніки безпеки при поводженні з мисливською зброєю.

3. Головною умовою безпеки при користуванні мисливською зброєю є добре знання й чітке виконання правил поводження з нею, а також сувора дисципліна мисливця при проведенні полювання.

4. Стрільба й перебування із зарядженою мисливською зброєю в населених пунктах, а також у безпосередній близькості від них (ближче 200 м від житлових будівель) категорично забороняється.

5. Не дозволяється виїзд мисливців і перебування на полюванні з несправною й незареєстрованою мисливською зброєю.

6. Мисливець зобов'язаний поводитися зі зброєю так, ніби вона завжди заряджена й готова до пострілу. 7. Забороняється: а) спрямовувати зброю на людей, навіть якщо вона не заряджена; б) передавати іншим особам, за винятком перевіряючих, при цьому попередньо оглянувши й розрядивши її; в) без потреби проводити постріл, а рушницю із внутрішніми курками тримати з відкритими запобіжниками.

8. При зарядженні й розрядженні рушниці її необхідно спрямовувати вгору або ж у землю.

9. При зустрічі з людьми рушницю необхідно відкрити й вилучити з неї патрони, якщо вона заряджена.

10. При переміщенні на всіх транспортних засобах до місця полювання зброя мусить бути розрядженою, розібраною й бути у чохлі.

11. При подоланні перешкод – канав, огорож, переходів по кладках через струмки й т.ін. – рушницю необхідно розрядити й переносити у розкритому стані з відкритим затвором.

12. Ніколи не брати рушницю дулами до себе при виході з човна, автомашини, мотоцикла й інших транспортних засобів.

13. При наближенні до населеног о пункту (за 200 м), місць відпочинку, збору і т.ін. рушницю мисливець зобов'язаний розрядити.

14. Особливої обережності мисливець мусить дотримуватися при стрільбі в заростях. Забороняється стрільба по пернатій дичині, що злітає або сідає нижче 3 м на відстані 10 м, що дорівнює приблизно 20° до горизонту.

15. Забороняється стріляти на "шум", "шурхіт", по нечітко видимій цілі (в тумані, при сильному снігопаді, у сутінках, проти сонця, в заростях і т.ін.) 16. Постріл кулею навіть із гладкоствольної рушниці мисливець зобов'язаний проводити з особливою обережністю, заздалегідь упевнившись у тому, що в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин.

Увага! Куля, випущена із гладкоствольної рушниці, небезпечна на відстані понад 300 м.

17. На відпочинку рушницю в розрядженому стані необхідно вішати або класти на надійну опору, заздалегідь переконавшись у міцності останньої.

18. При пострілі, особливо бездимним порохом, у випадку осічки мисливець не повинен відкривати рушницю раніше 7-8 сек., оскільки порох іноді може запалюватися повільно, внаслідок чого станеться "затяжний постріл", який при відкритій рушниці може призвести до нещасного випадку.

19. У випадку падіння рушниці або мисливця з нею необхідно розрядити рушницю й переконатись, що в канали стволів не потрапили земля, сніг або інші предмети, бо при засмічених стволах під час пострілу може статися їхнє роздуття або ж розрив, і мисливцеві може бути завдано травм.

20. Ніколи не слід добивати прикладом рушниці пораненого звіра, бо при цьому від удару може статися постріл, спрямований у самого мисливця або ж інших людей.

21. Якщо патрон не входить у патронник (відсирів, некалібрований, роздута гільза), в жодному разі не слід його дотискати, бо при цьому може статися постріл. Патрон слід вилучити й замінити іншим.

22. Якщо рушниця не закривається через капсуль-запалювач, що виступає з гнізда гільзи, такий патрон слід замінити іншим. Закриття рушниці силоміць може призвести до запалювання капсуля, пострілу при відкритій рушниці й нещасного випадку.

23. Якщо заряджений патрон не виймається екстрактором, необхідно закрити рушницю, зробити постріл, після чого використану гільзу буде легко вилучити.

24. Не дозволяється стрільба одночасно із двох стволів двоствольної рушниці.

25. Особливої обережності слід дотримуватися при стрільбі з човна. У човні дозволяється перебування не більше двох мисливців, які повинні розташовуватися спинами один до одного. Неприпустима стрільба поверх голів, у зріст людини та по воді.

26. При переміні місця розташування мисливців у човні їхні рушниці повинні бути заздалегідь розкриті й розряджені. 27. При переміщенні човном до місця полювання та назад рушниці мисливців повинні бути зачохлені.

28. Категорично забороняється перед полюванням та під час полювання вживати спиртні напої.

Керівники полювання, які допустили до полювання мисливців у нетверезому стані, несуть відповідальність згідно із законодавством.

ІНСТРУКЦІЯ з техніки безпеки при організації та проведенні облавного полювання на диких парнокопитних тварин 1. Облавне полювання дозволяється у складі не більше двадцяти мисливців, враховуючи розпорядника та нагоничів.

2. Облавне полювання на парнокопитних тварин, особливо по чорнотропу, дозволяється тільки з використанням собак мисливських порід, на яких є паспорт з відміткою про допуск на полювання у поточному році.

3. Усі учасники облавного полювання виконують вказівки розпорядника полювання (єгеря).

4. Стрільба дозволяється тільки по звіру, на відстріл якого є ліцензія в залежності від віку та статі.

5. Нагоничам забороняєтьс я перебувати у загоні із зарядженими рушницями й вести стрільбу.

6. Стрільці на номери виставляються розпорядником полювання. Сходити з номера категорично забороняється.

7. Стрільці можуть сходити з номерів тільки після сигналу розпорядника полювання або коли нагоничі вийшли на лінію стрільців.

8. Кожен стрілець, який стоїть на номері, мусить знати розташування сусідніх номерів. Для цього стрільці повинні показати один одному свої місця розташування на лінії. Стрільці на стрілецькій лінії розташовуються так, щоб дорога (просіка) була позаду від номера.

9. Зброя заряджається та розряджається тільки на стрілецькому номері. Рух із зарядженою зброєю забороняється.

10. Сектор стрільби встановлюється під кутом 45° праворуч та ліворуч від номера. Постріл по лінії номерів або ж за межами свого сектора категорично забороняється.

11. Стрільба на облавному полюванні ведеться тільки в середину окладу. При прориві звіра через лінію номерів або при наближенні нагоничів до 150 метрів стрільба може проводитись назад, за лінію номерів, а також у секторі під кутом 45° праворуч та ліворуч від номера.

12. Нагоничі повинні бути вдягнені у жилети червоного (оранжевого) кольору, часто подавати голос, при пострілах на лінії номерів частіше перегукуватись і, по можливості, використовувати дерева для укриття.

13. Стрільба на облавному полюванні проводиться по чітко видимій цілі. Категорично забороняється постріл на шум, шурхіт, по нечітко видимому звірові або коли мисливець не впевнений, що перед ним звір, якого дозволено добути.

14. При триманні собакою копитного звіра на місці підходити до місця тримання й робити постріл по утримуваному звіру (як правило, по кабану) дозволяється лише господареві собаки.

15. При облавному полюванні на парнокопитних звірів стрільба із гладкоствольних рушниць дозволяється на відстань до 50 метрів. Забороняється використання набоїв зі шротом, картеччю та круглими кулями.

16. Забороняється використання зброї військового зразку (ОП СКС, СВТ, КО-44), переробленої зброї ("Сайга", "Вепр", "Тигр"), а також малокаліберної зброї та напівавтоматичної зброї з магазином більш як на два патрони.

17. Стрільба по звіру, який рухається на сусідній номер, забороняється.

18. Забороняється мисливцеві самостійно переслідувати пораненого звіра. Добір підранка організовує розпорядник полювання. У цей час полювання на інших звірів не проводиться.

19. Особи, які порушили ці правила, від подальшого полювання відстороняються або ж використовуються як нагоничі.

20. М'ясо диких тварин, добутих на полюванні, перед вживанням необхідно перевіряти в лабораторних умовах на предмет виявлення небезпечних інфекційних захворювань та вмісту радіонуклідів.

21. Отримавши інструктаж із техніки безпеки при проведенні облавного полювання, мисливці розписуються в журналі реєстрації інструктажів.

Категорично забороняється перед полюванням і під час полювання вживати спиртні напої. Мисливці в нетверезому стані до полювання не допускаються. Керівники полювання, що дозволили полювання мисливцю в нетверезому стані, несуть відповідальність згідно із законодавством.