Главная / 2011 / Оружие и охота №8

Безшумна автоматична вогнепальна зброя

М. А. КОНОВАЛОВ О. В. ПИЛИПЕНКО Ю. О. КВАША О. В. СІЧЕВИИ О. Д. СКОРІК Г. О. СТРЕЛЬНИКОВ АРТ-ПРЕС, Дніпропетровськ, 2011

Передмова

Нині практично всі види ручної вогнепальної зброї — пістолети, пістолети-кулемети, автомати (штурмові гвинтівки), снайперські гвинтівки, ручні кулемети, як правило, мають пристрої, що забезпечують зниження рівня звуку пострілу.

Відомо багато окремих робіт, присвячених глушникам звуку пострілу, проте систематичний виклад основ їх проектування від-сутній. Підручник заповнює цю прогалину. У ньому містяться історичні відомості про створення автоматів (штурмових гвинтівок), що знаходяться на озброєнні різних країн, аналізується сучасний стан їх розробки і вдосконалення, приводяться конструкції і характеристики безшумних стрілецьких комплексів на базі автоматів.

Наведено результати теоретичних і експериментальних досліджень газодинамічних процесів в глушнику.

Надано відомості про математичні моделі і методики розрахунку характеристик потоку в порожнині глушника при пострілі, способи підвищення ефективності зниження рівня звуку пострілу. Демонструються приклади практичного застосування математичних моделей і методик розрахунку процесів в глушнику. Даються приклади конструкторської розробки і відпрацювання глушників.

Підручник призначено для студентів, що навчаються за фахом "імпульсні теплові машини", може використовуватися при виконанні курсових і дипломних робіт, а також аспірантами і інженерами, які займаються стрілецькою зброєю.

ВСТУП

Проблемі забезпечення безшумної стрільби з вогнепальної зброї більше ста років: перші конструкції глушників запропоновані в кінці XIX — на початку XX століття.

В період Першої світової війни глушники не знайшли застосування, оскільки тактика бою не передбачала ситуацій, що вимагають безшумної стрільби. Були спроби зниження рівня звуку пострілу гармат, проте вони закінчилися невдачею.

У період між двома світовими війнами глушники не були широко поширені, не дивлячись на популярність класичних конструктивних схем і розробку нових прогресивних конструкцій.

Умови ведення бойових і розвідувально-диверсійних операцій в Другій світовій війні привели до постановки на озброєння армій і спецпідрозділів глушників для всіх видів ручної вогнепальної зброї — пістолетів (Німеччина), пістолетів-кулеметів (Великобританія), снайперських гвинтівок (Радянський Союз). Стрілецька зброя, забезпечена пристроями зниження рівня звуку пострілу, в Другій світовій війні застосовувалася широко і ефективно.