Главная / 2011 / Оружие и охота №11

Фантом

Олександр СМАКУЛА

Три роки пройшло відтоді як в Україні з'явилися в продажу нічні приціли з такою назвою, які виробляються в Білорусі компанією Yukon Advanced Optics. За цей час вони набули популярності серед любителів полювання. Навіть з'явився жарт про те, що цей прилад повністю виправдовує власну назву. Зараз ці приціли випускають під новою торговою маркою Pulsar, а це прилади підвищеної якості для професійного використання.

hantom — приціл нічного бачення на базі електронно-оптичного підсилювача покоління 2+. Він має модифікації з триразовим (об'єктив 50 мм) і чотириразовим (об'єктив 60 мм) збільшенням. Висока ударна стійкість дозволяє використовувати приціл на великих калібрах. Кожен приціл проходить жорсткі заводські стендові випробування до впливу ударних навантажень. Його відстрілюють на карабінах Blaser R93 (.308 Win, 9.3x62, .375 H & H Mag.), Blaser BBF97 (30-06 Sprg.) та на Blaser BBF97 12 — го калібру. Як правило, проводиться по 20 пострілів з кожного виду зброї, а послідовність варіюється.

Phantom має солідний набір функцій. Об'єктив із системою внутрішнього фокусування дає різке зображення на відстанях від 5 метрів (у прицілі Phantom 4x60 — від 8) і далі, в межах робочої дистанції. Барабан фокусування розташований з правого боку прицілу, він обертається безшумно, але клацання (вірніше, перехід барабана з поточної позиції в наступну) добре відчутні.

При нічному полюванні, в більшості випадків, постріл робиться на відстані 70-120 метрів, тому в прицілі передбачена посилена фіксація важеля фокусування об'єктиву на позначці 100 м. Це корисна функція, адже в темряві управляти прицілом доводиться на дотик.

Фантом

Вбудований інфрачервоний ліхтар ефективний у повній темряві на відстані 100-120 метрів. Його промінь можна фокусувати, що дозволяє в широких межах міняти розміри освітлюваної зони: на ближній дистанції доцільно задавати широкий кут променя, і вузький на великих відстанях. ІЧ ліхтар легко знімається з прицілу, а його місце закривається кришкою з гумовою прокладкою для захисту контактів від вологи...