Главная / 2001 / Оружие и охота №2

Спеціальні засоби самооборони

Перелік найбільш поширених видів набоїв до засобів самооборони

Холості набої

  1. Револьверний калібру .45 (Німеччина).
  2. Револьверний калібру 9 мм (Німеччина).
  3. Калібру 9 мм з електрокапсулем, призначений для відстрілу з пристрою мод. ICEBERG GR 40 (Росія).
  4. Пістолетний калібру .35 (Німеччина).
  5. істолетний калібру 9 мм Р.А. (Німеччина).
  6. Пістолетний калібру 8 мм (Німеччина).
  7. Пістолетний зі стальною гільзою калібру 8 мм (Німеччина).
  8. Пістолетний калібру .315 (Німеччина).
  9. Револьверний калібру 6 мм (Україна, останнім часом не виробляється).
  10. Револьверний калібру 6 мм (Німеччина).

Набої "Терен" (Україна)

  • Револьверний калібру 9 мм (Італія).
  • Пістолетний калібру 9 мм "Терен ЗП" (Україна).
  • Револьверний калібру 9 мм (Україна).
  • Револьверний калібру .380 "Терен-3" (Україна).
  • Револьверний калібру 9 мм "Терен-3Р" (Україна).
  • Револьверний калібру .35 "Терен 3"(Україна) та його метальний снаряд.
  • Револьверний калібру .38 Special (Україна) та його метальний снаряд.

Особливості дробових набоїв Визначальною особливістю дробових набоїв є наявність пижів. Найчастіше картонних, але вони можуть бути виготовлені й із пластмаси, звичайно з рівною поверхнею по дульцю гільзи.

Маркуються дробові набої на денці або боковій поверхні гільзи, іноді з позначенням "GR", що прямо вказує на наявність у гільзи шроту. Частіше маркування дробових набоїв умовне (наприклад, "CAL 35 А BX"). Від газових (холостих) відрізняються діаметром та товщиною фланця (револьверні), діаметром та довжиною гільзи (пістолетні).

Особливості дробової зброї Зброя, яка призначена для стрільби дробовими набоями, серійно виготовляється за кордоном. За зовнішнім виглядом практично не відрізняється від газової. Але клеймо Федеральної служби фізико-технічного контролю, яке наноситься на зброю самооборони, призначену для стрільби газовими набоями, на ній відсутнє. Як цивільна зброя не дозволена до використання в будь-яких цілях майже в усіх європейських країнах. В США, наприклад, вона використовується для знешкодження дрібних гризунів та змій. Як правило, на рамці такої зброї є один із написів: Only for export (Тільки на експорт); For export only (Тільки на експорт);Cartouche a ballе interdite-danger(Набої з кулями заборонено —небезпечно); GR (скорочена назва слова "дріб", французькою мовою — grenaille).

Найбільш поширена дробова зброя калібру .35. Проте може виготовлятися і під набої калібрів 8 мм GR та .380 GR. Трапляються випадки невідповідності калібрів із зазначеними у маркуванні. Іноді зброя, яка згідно з маркуванням призначена для стрільби холостими набоями, фактично має ознаки зброї для стрільби кінетичними снарядами.

Джерелом такої зброї є так зване "піратське" складання, найчастіше кустарним способом, із комплектуючих, виготовлених на фірмах, чиє маркування нанесене на зброї. Самі фірми, як правило, не мають відношення до поставок таких виробів.

Через велику кількість газової зброї, нерідко конструктивно схожої з дробовою, остаточні висновки щодо її призначення робляться після вивчення зброї та її супроводжувальної документації.

У стволах дробової зброї перегородка або відсутня, або виконана у вигляді поздовжнього виступу.

Якщо з такого пістолета стріляти холостими або газовими набоями, автоматика не спрацює і, як наслідок, не відбудеться його перезарядження. Для стрільби вказаними набоями дробовий пістолет комплектується нарізною втулкою зі шліцом для викручування.

У дробового револьвера, на відміну від газового, осі вхідних та вихідних отворів камор барабана співпадають так само, як і осі ствола та патронника (див. мал. 1 і 2).

Встановлення належності виробів до газової зброї За методикою криміналістичного дослідження газових пістолетів та револьверів, що затверджена рішенням засідання секції науково-консультативної методичної ради з проблем трасології та судової балістики Міністерства юстиції України (протокол від 24 травня 2000 р.), належність зразка до газової зброї визначається наявністю двох криміналістичних ознак:

  • призначенням для викидання суміші речовин сльозоточивої та дратівної дії із застосуванням газового набою;
  • придатністю для викидання суміші речовин сльозоточивої та дратівної дії із застосуванням газового набою.
Призначеністьзразка для викидання суміші речовин сльозоточивої та дратівної дії із застосуванням газового набою визначається сукупністю конструктивних елементів, які дозволяють віднести його до певного різновиду газової зброї, тобто калібром зброї та типом штатних набоїв до неї, принципом та правильністю взаємодії частин та механізмів.

Придатністьзразка для викидання суміші речовин сльозоточивої та дратівної дії із застосуванням газового набою визначається наявністю технічної забезпеченості як окремих елементів, так і конструкції в цілому, а також достатністю його уражуючих властивостей.

За результатами проведених досліджень зразка робиться висновок про його належність до певного різновиду газової зброї. Далі зразок перевіряється на відповідність його конструктивних особливостей криміналістичним характеристикам газової зброї, тобто визначається: 1) можливість установки в патронник або камори барабана кулевих або шротових набоїв серійного виробництва та здійснення пострілу; 2) наявність обов’язкових конструктивних елементів, що перешкоджають використанню кулевого або шротового набою,у газового пістолета:захисних елементів у вигляді однієї чи декількох перегородок або незйомної втулки, концентраторів напруги тощо. Висота перегородки має бути не менше 1/2 діаметра канала ствола, товщина — не менше 1 мм; екстракції гільзи та досилання набою в патронник під час стрільби шумовими (газовими) набоями, тобто роботи автоматики (у пістолета, призначеного для стрільби дробовими набоями, цього не відбуватиметься);у газового револьвера:перегородки у стволі висотою не менше ніж 1/4 діаметра канала ствола та товщиною не менше ніж 1 мм; ступінчатого зменшення до діаметру вихідних отворів камор барабана щодо вхідних та їх неспіввісності.

Проте на цьому дослідження зразка не закінчується. Аби виключити використання нештатних набоїв визначається можливість заряджання зброї снарядами з дульної або казенної частини. Наприклад, якщо це можливо, зразок з дульної частини заряджається кінетичним снарядом (шротиною), сумірним з каналом ствола. Далі снаряду енергією порохових газів штатного шумового або газового набою надається початковий імпульс та оцінюється питома кінетична енергія, що надана снаряду.

Мал. 1.Типова конструкція барабана газового револьвера
Мал. 2.Типова конструкція барабана дробового револьвера
І останньою визначається можливість зміни конструкції зразка для використання у ньому кульових та шротових набоїв, а також оборотність внесених для цього змін. Під час випробування застосовується звичайний універсальний інструмент загального вжитку та загальнодоступне у домашніх умовах обладнання.

Отже, досліджуваний зразок не може бути визнаним газовою зброєю, якщо:

  • дозволяє здійснювати постріли бойовими (шротовими) набоями серійного виробництва, при цьому снаряду надається питома кінетична енергія* понад 0,5 Дж/мм2 чи
  • дозволяє використовувати газові або шумові набої для здійснення пострілів снарядами, що заряджаються окремо від набою, при цьому снаряду надається питома кінетична енергія понад 0,5 Дж/мм2 або
  • можлива переробка зброї звичайним універсальним інструментом загального вжитку для здійснення пострілів бойовими чи шротовими набоями, при цьому внесені зміни у конструкцію зброї стають необоротними.
Деякі країни-виробники газової зброї (Німеччина, Франція, Італія тощо) вживають додаткових заходів, щоб унеможливити використання кінетичного снаряду. Конструктивним вирішенням цієї проблеми є неспіввісність каналу ствола щодо патронника, бойка та ін.

Речовини, дозволені для заряджання газових набоїв та аерозольних упакувань В спецзасобах самооборони використовуються препарати, які пройшли токсико-гігієнічні дослідження та допущені Кабінетом Міністрів України до застосування.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. № 352-р для використання населенням з метою самооборони дозволені препарати сльозоточивої та дратівної дії на основі природних капсаїциноїдів, морфоліду пеларгонової кислоти (МПК) та речовини АЛГОГЕН (до цього часу спецзасоби із застосуванням суміші на основі речовини АЛГОГЕН в Україні не виробляються).

* Питома кінетична енергія вимірюється на відстані 1 м від дульного зрізу.Препарати на основі ортохлорбензальмалононітрилу (CS) та хлорацетофенону (CN), які широко застосовуються за кордоном, для використання в Україні дозволу Міністерства охорони здоров’я не отримали. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку в Україні" від 4 серпня 1997 р. № 829 препарат CS дозволений до застосування при охороні громадського порядку і тільки правоохоронними органами.

Крім того, не дозволені до використання в Україні спеціальні засоби самооборони на основі синтетичних капсаїциноїдів. Відрізнити їх від природних можна тільки в спеціалізованих лабораторіях за допомогою відповідного обладання.

Таким чином, на сьогодні відповідають вимогам чинних нормативних актів лише газові набої "Терен-3" та аерозольні упакування "Терен-1" і тільки ці вироби мають сертифікати відповідності встановленого зразка.

Аерозольні упакування "Терен-4" і "Терен-4М" дозволені до використання тільки правоохоронним органам і не можуть бути реалізовані населенню через торговельну мережу.

Пристрої та набої до них, споряджені снарядами несмертельної дії Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку в Україні" від 4 серпня 1997 р. за № 829 до засобів активної оборони було внесено набої, споряджені гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та пристрої вітчизняного виробництва для їх відстрілу.

Для того щоб уникнути можливості нанесення тяжких тілесних ушкоджень, такі засоби обов’язково проходять медико-біологічні дослідження. При цьому враховується мінімальний енергетичний критерій, що вражає людину. Тобто питома кінетична енергія кулі біля цілі не має перевищувати 0,5 Дж/мм2. Крім того, досліджується матеріал, з якого виготовляється куля, її вага, а також швидкість польоту та дистанція до цілі. За результатами випробувань встановлюється максимально допустима швидкість польоту кулі та обмеження за мінімальною дистанцією застосування.

Станом на 1999 р. пройшли дослідження на біооб’єктах та отримали позитивний висновок набої з еластичною кулею калібру 9 мм для пістолетів "Терен-3П", револьверів "Терен-3Р", "АЛ-9Р", "Оса" (.380 Special). Науково-виробниче підприємство "Еколог" (м. Київ) і приватне підприємство "Вьюга" (м. Полтава) мають ліцензії на їх виробництво.

Максимально допустима швидкість польоту кулі для набоїв марки "Терен 3П", "Терен-3Р" — 260±15 м/с, "Оса" — 200±15 м/с на відстані 3,5 м від дульного зрізу. Мінімальна дистанція застосування — 3,5 м. Для набоїв "АЛ-9Р" вона становить 6 м. Ведення прицільної стрільби в ділянку голови, шиї, статевих органів людини та молочних залоз у жінок заборонено.

Матеріал, з якого виготовляються кулі, — гума, пластизоль. При цьому закатка револьверних набоїв може бути різною.

Ліцензію на виробництво пістолетів під набій "Терен-3П" отримали: спільне підприємство "Шмайсер" (м. Вишневе) — моделі "АЕ 790 G" та "AE 790 G1"; колективне мале підприємство "Альбіон" (м. Київ) —"Перемога"; науково-виробниче об’єднання "Форт" (м. Вінниця) —"Форт-12Р"; товариство з обмеженою відповідальністю "Інтертехсервіс" (м. Вишневе) —"Гарант С27"; револьверів під набій "Терен-3Р": колективне мале підприємство "Альбіон" (м. Київ) —"Галченя"; товариство з обмеженою відповідальністю "Латек" (м. Харків) —"Safari 820 G"; виробниче об’єднання "Знамя" (м. Полтава) — РКС-5 "Ринг". Револьвер "Корнет-С" виробництва приватного підприємства "Вьюга" випускаються під набій "АЛ-9Р" та "Оса".

Усі пристрої дозволяють вести стрільбу газовими (шумовими) набоями калібру 9 мм. У пістолета "АЕ 790 G" автоматичне перезаряджання при стрільбі газовими набоями забезпечується змінною дросельною втулкою.

Звичайно, конструктивно зброя під набій несмертельної дії відрізняється від газової. Так, для револьвера найбільш характерним є співвісність вхідних та вихідних отворів камор барабана між собою та стволом.

Наказ МВС України "Про внесення доповнень до Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС України від 21 серпня 1998 р. № 622" від 13 квітня 1999 р. № 292 вимагає, щоб конструкція пристроїв для відстрілу несмертельних боєприпасів виключала можливість стрільби набоями до вогнепальної зброї та взаємозаміну основних її складових частинами бойової та спортивної зброї.

У пістолета "Форт-12Р" це досягається наявністю у вузлі кріплення ствола спеціальних проточок, у "АЕ 790 G" та його модифікації — звуженням кульного вводу та встановленням там штифта, у пістолета "Перемога" — встановленням штифта за патронником, у револьвера "Галченя" — конусно-циліндричним виконанням камор барабана та наявністю поздовжнього виступу в каналі ствола.

Сертифікація спецзасобів самооборони Сертифікації підлягає кожна партія імпортованої продукції, незалежно від того, ввозилася вона раніше до України чи ні. Це пов’язано з тим, що одна й та сама модель зброї може бути виготовлена в різному конструктивному виконанні і з різними технічними характеристиками.

На кожну партію виробів видається сертифікат відповідності, дія якого поширюється на певну кількість виробів у цій партії (перелік номерів зброї як додаток передається підприємству, що ввозить цю зброю).

Якщо юридична особа ввозить партію продукції з метою передачі частини її іншій юридичній особі для реалізації (за наявності відповідної ліцензії), орган сертифікації передає йому необхідну кількість копій сертифікатів встановленого зразка.

Копія сертифіката є недійсною без оригіналу підпису і печатки органу, що його видав.

В Україні сертифікацію сигнально-газової зброї та набоїв до неї, аерозольних упакувань, заряджених препаратами сльозоточивої та дратівної дії, проводитьУправління сертифікації спеціальних засобів самозахисту (УпрСертСЗСЗ) у складі Державного інженерно-упроваджувального центру (ДІУЦ) "Спецтехніка" МВС України. Управління акредитоване Держстандартом Українив системі УкрСЕПРО (українська сертифікація продукції) на компетентність та незалежність (атестат акредитації № UA 4.001.073).

  • Відділ проведення випробувань (атестат акредитації № UA 6.001.Н.581);
  • Лабораторія аналітичних методів випробувань акціонерного товариства "УкрАналіт" (атестат акредитації № UA 6.001.Т.479).