Главная / 2002 / Оружие и охота №4

Правоохоронцям - новi ефективнi спецзасоби

Припинення агресивних дій з боку правопорушників має здійснюватися правоохоронцем рішуче, швидко та ефективно. При тому ці дії мають бути не тільки достатніми для захисту, але й адекватними (не перевищувати ступінь загрози з боку правопорушника) та законними.Комплексною програмою профілактики злочинності на 2001/2001-2005 роки, яка затверджена Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1376, дано доручення щодо забезпечення органів та підрозділів МВС України сучасною спеціальною технікою. Одним зі шляхів вирішення питання ефективності дії працівників правоохоронних органів під час охорони громадського порядку є оснащення їх більш ефективними засобами активної оборони, зокрема, кийком типу "тонфа", який значно розширює можливості правоохоронця у порівнянні зі звичними гумовими кийками ПР-73, ПР-89 і ПР-90, які на даний час знаходяться на оснащенні. Це як і самозахист – різноманітні блоки у захисті від ударів, – так і вживання ефективних силових методів щодо правопорушника (тичкові, махові удари тощо). Кийок розроблений саме для застосування в ситуаціях, коли підстав для використання вогнепальної зброї ще немає чи обставини не дозволяють зробити це, а характер агресивних дій з боку правопорушника диктує необхідність його рішучої нейтралізації.

Конструктивно тонфа (див. рисунок) складається з основної частини та ручки, що закріплена під прямим кутом до основної частини. Основна частина в місці, де кріпиться ручка, поділяється на коротку частину та довгу частину. У базовому положенні тонфа утримується за ручку, а основна частина розташовується як протектор по всій довжині передпліччя довгим кінцем до ліктя. При цьому виступ попереду служить продовженням кулака, а позаду – ліктя. Застосування "тонфи" грунтується на блокуванні і нанесенні ударів з використанням обертання кийка навколо ручки. Це дозволяє в багато разів збільшити силу впливу і подовжувати руку в тичковому ударі, повернувши кийок на 180 градусів довгим кінцем уперед. Незалежно від того, яким кінцем (коротким або довгим) виконується удар, потрібно дотримуватись розташування кийка та передпліччя на одній лінії. Необхідно, щоб кийок легко обертався в руці для збільшення сили удару (або блоку), а також надійно та жорстко фіксувався при нанесенні тичкових ударів.

Техніка захисту, що базується на використанні "тонфи", у більшості випадків співпадає з рефлекторними діями і тому більш придатна до засвоєння, в порівнянні із технікою застосування звичайного кийка, має виражені оборонні властивості, високоефективна в рукопашному бою, дає можливість протистояти більшості видів холодної зброї. Універсальність і ефективність кийка стали причинами його широкого розповсюдження не тільки в Японії, але і за її межами. На сьогодні такі кийки знаходяться на оснащенні поліції США, Великобританії, Росії та багатьох інших країн світу. Про ефективність кийків свідчить позитивна оцінка фахівців Управління державної служби охорони при МВС України, де вони пройшли дослідну експлуатацію з метою вивчення та вдосконалення техніки самозахисту. У відповідності з діючими в Україні законодавчими і нормативними актами за ініціативою МВС України було підготовано постанову Кабінету Міністрів України від 17.11.01 № 1534, якою працівникам правоохоронних органів при охороні громадського порядку було дозволено застосування кийка пластикового типу "тонфа". Оснащення підрозділів МВС України такими кийками можливе виключно у випадку узгодження МОЗ України технічних умов на кожну модель такого кийка на основі відповідних медико-біологічних досліджень.

Вказана постанова доповнює перелік засобів активної оборони, який наведено у підпункті "б" пункту 12 "Правил застосування спецiальних засобiв при охоронi громадського порядку в Українi", затверджених постановою Ради Мiнiстрiв УРСР вiд 27.02.91 № 49 з наступними змінами і доповненнями (постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.92 № 597, від 30.07.93 № 583, від 21.04.95 № 302 і від 04.08.97 № 829), абзацем "кийки пластикові типу "тонфа". Відповідним наказом МВС України цей кийок буде включено до відомчих норм належності засобів індивідуального бронезахисту і активної оборони, а також затверджено Інструкцію з її застосування. Оснащення правоохоронців України кийком пластиковим типу "тонфа" дасть змогу більш ефективно протистояти правопорушенням у сфері громадської безпеки, що зменшить прояви вуличної злочинності (масові заворушення, злочини проти особи), значно підвищить особисту захищеність правоохоронця в ситуаціях, коли застосування вогнепальної зброї недоцільне.