Главная / 2006 / Оружие и охота №3

Посібникпо вивченню матеріальної частини зброї,правил поводження з нею,надання першої медичної допомоги.

Посібникпо вивченню матеріальної частини зброї,правил поводження з нею,надання першої медичної допомоги.

Продовження. Початок див. "Зброя та Полювання", №2, 2006 р.

Фактори, які впливають на стрільбу.

При відстрілі стволів нарізної зброї на спеціальних верстатах для визначення кучності бою ствола, спостерігається розсіювання пробоїн. Воно залежить від багатьох факторів: якості виготовленої зброї, пороху, гільз, куль, температури ствола (вона підвищується при кожному наступному пострілі). Усі ці причини можна віднести до розряду природнього розсіювання, тобто не залежних від стрільця. Це розсіювання залежить від якості зброї та боєприпасів, у паспортних даних яких зазначено середній розмір кучності бою зброї і партії патронів до неї. Основним фактором, що впливає на стрільбу є вміння правильно провести прицілювання і нажати на спусковий гачок, тобто підготовка стрільця. Зменшення розсіювання досягається гарною підготовкою стрільця, ретельною підготовкою зброї та боєприпасів до стрільби, вмілим застосуванням правил стрільби, правильною підготовкою до стрільби та стійким положенням системи "стрілець – зброя", точним наведенням (прицілюванням, плавним натискуванням на спусковий гачок, стійким і одноманітним тримання зброї під час стрільби, а також належним доглядом за зброєю і правильним зберіганням боєприпасів).

2.Призначення і бойові якості короткоствольної нарізної вогнепальної зброї, газових пістолетів, револьверів

Пістолети і револьвери є особистою зброєю нападу та захисту і призначені для ураження противника на близьких дистанціях. Вогонь з цієї зброї ефективний на відстані до 50 м. Забійна сила, залежно від калібру зброї, до 500 м. Як правило, стрільба ведеться одиночними пострілами, хоча є моделі пістолетів, що дозволяють вести стрільбу короткою чергою. Вага коливається від 0,3 кг до 2 кг. Для стрільби використовують унітарні патрони. Початкова швидкість польоту кулі 150-400 м/с. Ємкість барабанів револьверів – 5-7 шт. Ємкість магазинів пістолетів – від 6 до 20 шт. Калібри зброї – від 5 до 13 мм. Скорострільність – від 5 до 10 патронів на хвилину.

На базі бойових зразків виготовляються пістолети і револьвери, що викидають газову хмарину сльозоточивого газу на відстань до 10 м. Ця зброя призначена для самозахисту. Калібри зброї: 6; 8; 9 мм.

Нарізні гвинтівки і карабіни – це зброя, призначена для ураження противника на дальній дистанції. Прицільна дальність – 600 м. Забійна сила – до 3000 м. Стрільба ведеться одиночними пострілами. Вага – 3,5-4,5 кг. Ємкість магазину – 5-10 патронів. Калібри гвинтівок і карабінів: 5,6; 6; 7,62 мм.

Гладкоствольна зброя призначена для стрільби на відстань до 150 м, для любительського чи промислового полювання, а також самозахисту.

Гладкоствольні рушниці призначені для стрільби дробинами, картеччю, кулею на відстані до 70 м. При стрільбі кулею забійна дистанція складає до 300 м. Призначення – промислове, любительське полювання, спортивна стрільба та самозахист. Калібри: 8; 12; 18; 20; 28; 32 мм.

Рушниці бувають одно і двоствольні з горизонтальним чи вертикальним розташуванням стволів, карабіни, самозарядні зразки.

3. Загальні правила безпеки в поводженні зі зброєю.

Огляд і перевірка зброї. Зарядження, розрядження, носіння, перевезення зброї. Зберігання зброї та боєприпасів

Дані правила є обов'язковими для всіх власників вогнепальної зброї, мисливських організацій і господарств України.

Залежно від місцевих умов, характеру різних видів полювання, особливостей мисливських угідь і господарств у правила можуть бути внесені необхідні зміни, спрямовані на забезпечення безпеки мисливців.

У правилах викладаються основні положення з техніки безпеки при користуванні вогнепальною мисливською зброєю, неухильне дотримання яких виключає нещасні випадки у побуті й на полюванні.

Головною умовою безпеки при користуванні зброєю є тверде знання й чітке виконання правил користування зброєю, а також сувора дисципліна усіх мисливців при проведенні полювання.

Мисливська та газова зброя і боєприпаси повинні зберігатися в умовах, що виключають доступ сторонніх осіб, особливо дітей. Зброя повинна утримуватися у справному стані, у розібраному вигляді, незарядженою.

Стрільба й знаходження із зарядженою зброєю у населених пунктах, а також у безпосередній близькості від них (ближче 100 м від жилої будівлі) категорично забороняється.

Пристрілювання зброї повинне проводитися у місцях, спеціально відведених для цієї мети, а також в організованому порядку у місцях з природнім огородженням (яри, рови тощо, чи на місцевості, яка добре проглядається протягом всієї дистанції польоту заряду, з обов'язковим виставленням вартової охорони).

Категорично не допускається виїзд мисливців та перебування їх на полюванні з незареєстрованою чи несправною зброєю.

Власник зброї повинен завжди поводитися з нею так, начебто вона заряджена і готова до пострілу.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

направляти зброю на людей чи домашніх тварин, навіть коли вона не заряджена;

передавати зброю в інші руки, попередньо не оглянувши та не розрядивши;

провадити стрільбу без необхідності.

1.При зарядженні чи розрядженні зброї ствол її повинен бути направлений догори чи до землі.

2.При зустрічі з ким-небудь у мисливських угіддях рушницю необхідно розряджати, якщо вона заряджена.

3.При пересуванні на всіх видах транспорту до місця полювання зброя повинна бути розряджена, розібрана й знаходитись у чохлах.

4.При переборенні перешкод (канав, струмків, огороджень то що) зброю необхідно розрядити й переносити у розкритому вигляді.

5.Ніколи не брати рушницю стволом до себе під час виходу з автомобілю, мотоциклу, човна чи інших видів транспорту.

6.При підході до населеного пункту (за 200 м), до місця привалу чи збору тощо мисливець повинен розрядити зброю.

7.Особливої обережності мисливець повинен дотримуватися під час стрільби у зарощах, кущах, на закритій місцевості. Забороняється палити на шорох, шум, по коливанню гілок чи у зарощах очерету, по погано видимій цілі (під час туману, сильного снігопаду, у сутінках, проти сонця).

8.Стрільбу кулями навіть з гладкоствольної рушниці мисливець повинен провадити з особливою обережністю, лише попередньо запевнившись у тому, що в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Кулі, випущені з гладкоствольної руш-ниці, небезпечні на відстані більше 300 м. Дріб при пострілі може зліплюватися у 2-3 дробини і летіти на значно більшу відстань, ніж основна частина заряду дробини.

9.Ведучи стрільбу, мисливець повинен завжди пам'ятати, що в угіддях можуть бути люди, які проводять сільськогосподарські роботи, вирубку лісу, пасуть худобу, збирають гриби, ягоди тощо.

10.При полюванні в густому лісі, очеретах, заростях, ярах, горах необхідно бути особливо уважним при стрільбі, дотримуватись вибраного напрямку пересування і частіше, ніж звичайно, підтримувати встановлений зв'язок з іншими мисливцями.

11.На привалі рушницю у незарядженому вигляді треба вішати чи класти на надійну опору, попередньо запевнившись у її міцності.

12.При стрільбі, особливо бездимним порохом, у випадку осічки, не можна відкривати рушницю раніше, ніж через 6-7 сек., бо порох інколи може займатися повільніше, внаслідок чого може статися затяжний постріл. Тому при негайному відкритті рушниці, може статися нещасний випадок.

13.У випадку падіння рушниці чи мисливця необхідно зразу ж розрядити рушницю і запевнитися, чи не потрапили у канали стволів сніг, земля, інші предмети, бо при засміченні стволів під час пострілу може статися вибух чи роздуття стволів, що призведе до травми мисливця або людей, які знаходяться поруч.

14.Після пострілу необхідно зразу ж перевірити, чи не залишилось у каналах стволів пижів, прокладок, частин розірваних гільз, бо цим можна попередити розрив стволів рушниці, а мисливця й оточуючих його людей вберегти від можливого поранення.

15.Ніколи не треба добивати прикладом рушниці поранену тварину, бо при цьому від удару може статися постріл, направлений на самого мисливця чи поруч стоячу людину або тварину.

16.Якщо патрон не входить до патронника (відсирів, некалібрований, роздута гільза) ніколи не треба його втискувати, бо при цьому може зайнятися капсюль і статися постріл. Патрон необхідно акуратно вилучити і замінити іншим.

17.Якщо рушниця не зачиняється через виступаючий з гнізда капсюль, такий патрон необхідно негайно замінити. Якщо рушницю закривати з силою, то капсюль може зайнятися, що призведе до вибуху.

18.Якщо заряджений патрон не виймається екстрактором, необхідно, закривши рушницю, зробити постріл, після чого використану гільзу можна легко вилучити.

19.У випадку, якщо при відкриванні рушниці головка гільзи проскочить повз екстрактор, а патрон залишиться у патроннику, необхідно відокремити стволи від замка, відгвинтити винт екстрактора, вийняти екстрактор, а після вилучити патрон за допомогою шомполу.

20.При поперечному розриві паперової гільзи, частина якої залишилась у каналі ствола, подальша стрільба з цього ствола не допускається. Цю частину корпуса гільзи необхідно вилучити спеціальним екстрактором чи шомполом.

21.Не допускається стрільба одночасно з обох стволів двоствольної зброї. Шийка ложі може не витримати подвійної віддачі і стрілець отримає травму плеча. Не варто накладати на спусковий гачок одночасно два пальці, бо це призводить до здвоєного пострілу і поранення пальців.

22.Особливої обережності мисливці повинні дотримуватися при стрільбі з човна.

23.Не дозволяється стріляти поверх голови людей, що знаходяться в човні.

24.При зміні веслярів і стрільців, а також при переході мисливців у човні, вся зброя повинна бути попередньо розкрита. Перехід здійснюється без зброї, і коли він закінчується, мисливцю передається розряджена зброя.

25.Стрільба з човна веслярами категорично забороняється.

26.При переїзді на човні зброя веслярів і стрільців повинна бути у чохлах, надійно (аби запобігти ковзанню і падінню в воду) укладена на дно на носі чи на кормі.

27.При колективному полюванні кожний мисливець зобов'язаний знати умови даного полювання, що залежить від об'єктів і способів, характеру місцевосці і суворо дотримуватися усіх правил безпеки при поводженні зі зброєю.

28.Начальник команди, єгер чи організатор полювання перед початком повинен провести інструктаж з техніки безпеки. При його проведенні, провести жеребкування стрілецьких номерів з вказівкою порядку їх чергування, дати мисливцям чіткі вказівки про порядок полювання, дозволені дистанції стрільби в умовах даної місцевості.

29.Категорично забороняється перед полюванням чи під час його проведення вживати спиртні напої. Особи у нетверезому стані до полювання не допускаються. Мисливець із зброєю, навіть у малому ступіні сп'яніння, несе в собі небезпеку як для оточуючих, так і для себе.

30.Керівники полювання, єгері, начальники команд, що допустили проведення полювання без інструктажу з техніки безпеки, а також дозволили брати участь у полюванні особам у нетверезому стані, несуть відповідальність, встановлену законом за порушення техніки безпеки.

Далі буде