Главная / 2000 / Оружие и охота №3

Іграшка для дорослих чоловіків

Арсенал

Скажіть, будь-ласка, чим дорослий, солідний чоловік відрізняється від хлопчиська? Здогадались? Так, його іграшки набагато дорожчі. Але вважається, що навіть пневматичні гвинтівки та пістолети можуть знівелювати і цю ознаку. На перший погляд суто дитяча розвага — стрільба з "воздушки" по порожнім консервним бляшанкам, проте якщо ви, шановний читач, візьмете в руки майже бойову зброю, то обов’язково відчуєте перед нею шанобливий трепет."Чому ж "майже бойову?" — слушно поцікавитесь ви. Тому що більшість сучасних зразків пневматичних "стволів" за своїм дизайном, масою та габаритами з абсолютною точністю копіюють свої бойові аналоги. Наприклад, німецький газобалонний "Вальтер СР-88" візуально дуже схожий на свого грізного "старшого брата" 9-мм пістолет "Вальтер Р-88". Така cхожість простежується навіть у назві "С" (мається на увазі С02), а Р-88 — і так зрозуміло.

Газобалонні пістолети та револьвери розробляли не тільки як спортивну зброю, але і як тренажер для власників бойових аналогів. Регулярні тренування з бойовою зброєю для тих, чиє життя залежить від вміння вправно та професійно користуватися нею, звичайно, вкрай необхідні. Тому випуск пневматичних "близнюків" бойових зразків — одне з найкращих вирішень цієї проблеми. Кульки та балончики з вуглекислим газом набагато дешевші ніж бойові набої, та й обладнати пневмотир не так складно, як стрільбище. Власник газобалонного багатозарядного пістолета або револьвера може відпрацьовувати практичні стрілецькі навички протягом майже всієї доби. Стріляти можна всюди — у квартирі (попередньо вивести звідти дітей та свійських тварин), казармі і навіть службовому кабінеті. Також можна відпрацьовувати спеціальні вправи — стрільбу у русі, "по-македонськи" (з двох рук) тощо. Як кулевловлювач використовують картонну коробку з паперовим наповнювачем або ж підшивку старих газет.

Звичайно, застосування пневматичних гвинтівок та пістолетів не обмежується лише стрілецькими тренуваннями або розвагою на заміському пікніку. Така зброя вважається досить ефективним засобом самозахисту. Внаслідок соціально-політичних потрясінь, які останніми роками переживає наше суспільство, багатьох з нас, законослухняних громадян, не залишає відчуття незахищеності перед різними кримінальними елементами. Попри всі зусилля правоохоронних органів рівень злочинності постійно зростає, і тому гасло "Захисти себе сам" вважається сьогодні доречним й до того ж актуальним.

З цієї точки зору найбільш ефективним дозволеним засобом самозахисту визнано аерозольні балончики, споряджені сльозоточивим газом, газові пістолети та револьвери тощо. Але крім чималої кількості позитивних якостей, і балончики і пістолети такого класу мають деякі суттєві недоліки. По-перше, їх неможливо застосовувати у замкненому просторі. Одного разу мені довелося відстрілюватися від двох "відморозків", озброєних шматками водогінних труб, які раптово з’явилися у помешканні моїх старих знайомих. Всього два постріли — і хуліганів мов вітром здуло, але після цього господарі були змушені провітрювати своє помешкання майже чотири години. По-друге, щоб придбати "газовик", необхідно отримати в місцевих органах внутрішніх справ спеціальний дозвіл, який разом із коробкою з десятьма набоями коштує, повірте, зовсім недешево.

Перевагу зброї пневматичної перед газовою можна побачити, прошу пробачення за каламбур, і неозброєним оком. Насамперед, з неї можна стріляти де завгодно, а головне, для придбання не потрібно отримувати дозвіл з міліції. Для цього достатньо виконати лише дві умови: бути повнолітнім та платоспроможним. Що ж стосується якостей пневматичної зброї як засобу самозахисту, то можна бути впевненим "на всі 100 %", що 4,5-мм свинцева кулька або сталевий шріт такого ж калібру, випущені з близької відстані, вбити, звичайно, не вб’ють, але й здоров’я не додадуть. І хтозна, може саме вони примусять вашого кривдника "раптово" змінити свою поведінку на краще по відношенню до вас. Питання правомірності та гуманності застосування зброї такого класу проти "поганих хлопців" залишимо для правоохоронців та гуманістів "взагалі". Особисто мені більше до вподоби моя власна безпека та недоторканість мого житла.

Мати будь-яку зброю — задоволення не з дешевих, але її відсутність коштуватиме набагато дорожче. Нехай краще я матиму "ствол", який, сподіваюсь, мені ніколи не знадобиться, ніж пожалкую про його відсутність під рукою у потрібну мить.