Главная / 2012 / Оружие и охота №2

Поколiння Digital. Прицiли нiчного бачення

Олександр СМАКУЛА

Перші цифрові прилади нічного бачення з'явилися у продажу менше десяти років тому, але розвивається це направлення оптики швидкими темпами. До недавнього часу ринок цифрових ПНБ обмежувався тільки монокулярами. Тому поява нічного прицілу стала подією у світі приладів для нічного спостереження.

Hова розробка компанії Yukon Advanced Optics цифровий приціл Digisight N550 був продемонстрований в 2009 році. Апробацію він проходив в США та Західній Європі. Тому можна розраховувати, що всі "дитячі хвороби" прицілу вже в минулому. На український ринок Digisight N550 надійде весною цього року вже без конструктивних недоліків, які властиві високотехнологічним новинкам.

> <p>За будовою Digisight N550 є оптико-електронний приціл нічного бачення, оснащений світлосильним об'єктивом (F/1.0) діаметром 50 мм з внутрішнім фокусуванням

З точки зору практичного використання варто відмітити два взаємопов'язані між собою показники — ударної стійкості і віддалення вихідної зіниці. Приціл витримує віддачу зброї, що використовує патрони з дульною енергією до 6500 джоулів. На зрозумілій мові це означає, що Digisight N550 може експлуатуватися на мисливській зброї великих калібрів, включаючи популярні .300, .30-06, 9.3x64, причому з солідним " запасом" по стійкості. Використання будь-якої оптики на зброї великих калібрів неодмінно робить актуальним питання віддалення вихідної зіниці. У Digisight N550 цей показник складає 67 мм, що на чверть вище, ніж у абсолютної більшості наявних сьогодні прицілів нічного бачення. Довжина гумового наочника розрахована так, щоб забезпечити правильне положення ока по відношенню до окуляра прицілу.