Главная / 2001 / Оружие и охота №12

Iнтерв'ю з директором СП "Шмайсер" А. А. Касянчуком.

Здавна відомо, що культура поводження людини зі зброєю формується під впливом численних об'єктивних та суб'єктивних чинників. Про суб'єктивні згадувати не варто - вони індивідуальні. Що стосується об'єктивних, то вони визначаються, з одного боку, традиційним ставленням до зброї та уявленнями про її роль у життєдіяльності суспільства, що склалися історично, а з другого, соціальними та економічними реаліями, що зумовлюють наше сьогодення.
На численні прохання наших читачів та запитання постійних дописувачів розповісти докладніше про деякі особливості вітчизняної газової зброї та спецзасобів активної оборони кореспондент журналу "Зброя та Полювання" зустрівся з Касянчуком Андрієм Андрійовичем - директором СП "Шмайсер". Спільне українсько-німецьке підприємство "Шмайсер", що успішно працює на території України вже протягом семи років, є провідним виробником на вітчизняному зброярському ринку.

- Андріє Андрійовичу, як виникло СП "Шмайсер"?- Спільне україно-німецьке підприємство "Шмайсер" було засновано у 1994 р. німецькою фірмою "Ерма-Верке" (Дахау) і українською фірмою "Сапсан" (Київ) зі співвідношенням статутного фонду 51% і 49% відповідно.Назва "Шмайсер" походить від прізвища головного конструктора фірми "Ерма" (скорочено від "Erfurt Maschinenbau") Хуго Шмайсера, який сконструював відомий пістолет-кулемет МП-40 (поіменований в народі "Шмайсер"), який був грізною зброєю як в руках гітлерівців, так і в руках наших партизанів у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

А що стосується Хуго Шмайсера, то створивши, крім МП-40, в роки війни штурмові автоматичні гвинтівки ФГ-44 та ФГ-45, він потрапив у полон і протягом декількох років працював у КБ Калашникова. Тому й не дивно, що відомий у всіх "гарячих точках" АК-47 за зовнішнім виглядом і конструкцією дуже нагадує названі гвинтівки.

Виходячи з вищесказаного, зрозуміло, що у створенні СП "Шмайсер" взяла участь провідна німецька фірма, традиції якої живуть і понині.

- Розкажіть, будь ласка, яку продукцію виробляє СП "Шмайсер"?- Створивши на базі німецького газового пістолета ЕGР-65 в кінці 1994 р. газовий пістолет ПГШ-65 (калібр 8 мм), який виробляється і сьогодні, СП "Шмайсер" стало першим виробником газових пістолетів в Україні. Висока надійність зброї, невелика вага (близько 400 г), малі розміри зробили цей засіб самозахисту популярним не тільки серед чоловіків, а й серед жінок.

На перших порах майже 100% комплектуючих деталей та заготівок для виробництва зброї надходило з Німеччини, але поступово впроваджувалося забезпечення власним обладнанням (ливарних форм, штампів і т. д.), і на сьогоднішній день 100% комплектуючих виробляється в Україні: на СП "Шмайсер" і інших підприємствах м. Києва та Київської області.

Виробництво газового пістолета моделі ПГШ-790 калібру 9 мм, створеного на базі німецького аналога "ЕGР-790", було розпочато в 1996 р., і на сьогодні цей пістолет цілком гідно лідирує на ринку серед газових пістолетів різних виробників, включаючи закордонних. Він являє собою наближену до відомого пістолета "Вальтер ППК" копію привабливого дизайну, порівняно невеликої ваги (близько 600 г) і близьких до розмірів пістолета Макарова габаритів.

Газова зброя виробництва СП "Шмайсер" відрізняється надійністю - розрахована вона не менше, ніж на 5 тис. пострілів. Виняткова якість забезпечується тим, що всі функціональні деталі пістолетів виготовляються зі сталі і проходять термічну обробку.

Конструктори СП "Шмайсер" проводять велику роботу щодо розширення асортименту виробництва. Так, вже на початку 1996 р. на базі газового пістолета ПГШ-65 було сконструйовано і вироблено дрібнокалібровий (калібру 5,6 мм) спортивний пістолет ПШ-652, а у 1998 р. на базі ПГШ-790 також був виготовлений 5,6-мм спортивний пістолет АЕ 722. Вираз АЕ означає "АІtег еgо", що у перекладі з латини - "друге я". Саме "АЕ" є новою торговою маркою СП "Шмайсер".

- Хто найчастіше є покупцем дрібнокалібрових спортивних пістолетів?- На жаль, через відсутність в Україні відповідного Закону про зброю, короткоствольна нарізна зброя в Україні в особисте користування продаватись не може, і дрібнокаліброві спортивні пістолети ПШ 652 і АЕ 722 виготовляються лише для експорту в інші країни.

- Крім газової та дрібнокалібрової зброї Ваше підприємство займається також виробництвом зброї несмертельної дії, яка стріляє гумовими кулями. Розкажіть про неї докладніше.- Великим кроком уперед в галузі засобів самооборони стала розробка пристрою для стрільби гумовими кулями. Звісно, що перший спецзасіб для стрільби гумовими кулями (пістолети АЕ 790G і АЕ 790G1, калібру 9 мм) було також виготовлено в Україні на СП "Шмайcер" у 1997 р.

Ці засоби активної оборони сконструйовані на базі газового пістолета ПГШ-790. Вони належать до зброї несмертельної дії і сьогодні використовуються лише працівниками правоохоронних органів.

Проте ще жевріє надія, що Верховна Рада України прийме відповідний Закон і продаж цієї перспективної зброї громадянам України в особисте користування все ж буде дозволено. Таке рішення може стати другим сильним поштовхом до визнання нашої продукції на світовому рівні і допоможе значно розширити ринок її збуту.

- Що ще виробляє СП "Шмайсер"?- Одним з найпопулярніших виробів СП "Шмайсер" є стартовий пістолет ПСШ-65 калібру 8 мм, який було виготовлено у 1998 р. на базі газового пістолета ПГШ-65. Причиною успіху цієї моделі є те, що дозвіл на її придбання непотрібен. Ще одним напрямком, в якому працює СП "Шмайсер" є мисливська гладкоствольна зброя. Так, у 1998 р. спільно з італійською фірмою "Rota Luciano" та іспанською фірмою "Zabala" були виготовлені перші зразки мисливських гладкоствольних рушниць "Фазан".

- Світовий збройовий ринок не стоїть на місці, постійно відбуваються виставки, презентації. На яких виставках зброї СП "Шмайсер" виставляло свою продукцію?- СП "Шмайcер" неодноразово приймало участь у різноманітних виставках зброї, у тому числі і зарубіжних. Так, у 2000 р. СП "Шмайcер" демонструвало свою зброю на щорічній всесвітній виставці IWА-2000 у німецькому місті Нюрнбергу, де були представлені досягнення провідних фірм світу у галузі виробництва газової, мисливської і спортивної зброї. На цій виставці СП "Шмайcер" презентувало свої нові розробки - нарізні пістолети і револьвери звичайних калібрів. Серед них відзначилися пістолети АЕ 732 калібру 7,65 мм Вr. і АE 738 калібру 9 мм Вr. та револьвер АЕ-99-38 калібру .38 Speсiаl, орієнтовані на західний ринок, а також дрібнокаліброві револьвери АЕ-99-22 калібру 5,6 мм і револьвер АЕ 99-09 калібру 9 мм R - спецзасіб активної оборони для стрільби гумовими кулями.

Все це яскраво свідчить про те, що СП "Шмайсер" не стоїть на місці, а з кожним роком рухається вперед, щоразу вдосконалюючи свою продукцію і намагаючись реалізувати цікаві ідеї.