Главная / 2004 / Оружие и охота №3

Товариство військових мисливців та рибалок Збройних Сил України уважно розглянуло...

На лист КМУ від 05.04.04 № 9072/1

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про мисливське господарство та полювання", внесений народним депутатом України Голубом О.В.

Товариство військових мисливців та рибалок Збройних Сил України уважно розглянуло пропозиції та провело обговорення в регіональних, гарнізонних, первинних осередках Товариства i прийшло до висновку, що заборона весняного полювання по гусях – це нераціональне використання мисливських pecypciв, що сприяє браконьєрству.

Екологія, впливаючи на економіку та природокористування, багато в чому зумовлює тип i алгоритм дії у сфері полювання, риболовства та законодавчої справи. Отож i прийняття Законів "Про тваринний світ" та "Про мисливське господарство та полювання" на нинішньому етапі цілком виправдане, воно різко визначило питання ведення мисливського господарства i користування мисливськими угіддями. Згідно з законодавством строки полювання (конкретна дата відкриття та закриття полювання на той чи інший вид мисливських тварин, дні полювання) та порядок його здійснення визначаються спеціальним уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання за погодженням з усіма зацікавленими центральними і місцевими органами виконавчої влади. Тому потреби в прийняті поправки до Закону "Про мисливське господарство та полювання" ст.19 не було. До того ж зміни потрібно вносити до Закону України "Про тваринний світ".

Натяк на те, що весняне полювання на гуся в Туреччині, Болгарії, Румунії та в країнах Західної Європи заборонено, теж перекручено. Для більшої кількості гусячих – це місця зимівлі. Полювання на гуся, практично без обмежень, здійснюється в цих країнах з листопада до березня. У березні гуси відлітають до місць гніздування – це північ та тундри Скандинавії та Pocii. Тому весняне полювання по гусях на місцях зимівлі не проводиться, так як полювати немає на що. В усьому світі науковці чітко дотримуються обґрунтованої концепції, що популяція дичини здебільшого регулюються кормовою базою, якістю доступних укриттів i погодою, аніж полюванням. Тому, перш ніж забороняти весняне полювання на гуся, треба було виконати заходи по науково-дослідних роботах щодо вивчення доцільності проведення весняного полювання на пернату дичину в Україні згідно з Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики від 01.10.03 р. № 4/4.

Товариство пропонує:

1. Виконати Рішення Комітету ВРУ з питань екологічної політики від 01.10.03 №4/4.

2. Необхідно мати міжнародну угоду з усіма зацікавленими країнами, як наприклад, це зроблено в Канаді, США, Мексиці по білій гусці, або в Фінляндії, Швеції, Данії, Німеччині – по водоплаваючих птахах (квота відстрілу та тимчасова заборона).

3. Весняне полювання в Україні на гуся проводити згідно з ст. 19 Закону України "Про мисливське, господарство та полювання" та Закону України "Про тваринний світ".

4. Весняне полювання проводити тільки в мисливських господарствах у супроводі єгерського складу під суворим контролем Держкомлісгоспу.

5. Внести на розгляд Верховної Ради України зміни до нормативно-правової бази щодо суворої відповідальності порушників Законів України, правил та строків полювання, тому що браконьєрство залишається одним із головних стримуючих факторів збільшення чисельності поголів'я мисливських тварин та птахів.

3 повагою

Заступник голови ЦР ТВМР ЗС України

В.Петелько