Главная / 2008 / Оружие и охота №8

Кишенькові пістолети та револьвери

Кишенькові пістолети та револьвери

Відомо, що у правоохоронних органах високорозвинених зарубіжних країн для проведення спеціальних операцій проти організованої злочинності, терористичних організацій та особливо небезпечних злочинців працівниками поліційних структур використовуються кишенькові пістолети та револьвери.

Сучасна національна реформа США щодо прихованого носіння вогнепальної зброї відновлює інтерес покупців до малогабаритних "кишенькових пістолетів". Відомо, щоб зробити постріл в людину за мінімальний проміжок часу, яка загрожує життю зброєю або засобами, що використовуються у якості зброї (навіть прийоми рукопашного бою) необхідно використовувати малогабаритну вогнепальну зброю (пістолет або револьвер), яку можна легко носити прихованою, готовою для швидкого використання. Ефективність малогабаритної вогнепальної зброї прихованого носіння залежить від можливості миттєвого використання для пострілу у правопорушника, що загрожує життю або здоров’ю працівника поліційної структури при наявній неможливості використання табельної зброї. Можливість миттєвого використання вогнепальної зброї прихованого носіння залежить від готовності її для швидкого використання, надійності і комфорту. Ця зброя повинна забезпечити стрільця максимальною надійністю також як і комфортом. Під поняттям комфорту розуміється наявність виконавчих механізмів зброї, здатних безпомилково виконувати потреби користувача зброї.

У статті розглядаються можливості використання для необхідної оборони найменшої малогабаритної вогнепальної зброї широко доступної в різноманітності популярних калібрів, зокрема .22 Лонг Райфл (5,6мм), 25АКП (6,35мм), 32АКП (7,65мм), 380 АКП (9х17мм), 38 Спеціальний (9ммРев), 9мм Мак (9х18мм), 9мм Пар (9х19мм). Малогабаритна вогнепальна зброя, придатна для прихованого носіння може бути конструктивно виконана як у вигляді револьвера так і у вигляді автоматичного пістолета. Критерії для включення вогнепальної зброї, у список малогабаритної, призначеної для прихованого носіння ("могутні карлики") вказано нижче.

Вогнепальна зброя у версії "могутні карлики" повинна мати малі розміри досить і малу вагу, щоб бути готовою для миттєвого пострілу в кишені або в кобурі на щиколотці. По-перше, кишеньковий пістолет не повинен вимагати спеціальної кобури, спеціального гардеробу та стилю життя, що забезпечує його приховане носіння.

По-друге, вогнепальна зброя повинна, бути у масовому чи серійному виробництві і широко використовуватися.

Згідно видання США "By Gene Gangarosa. Mighty Midgets. American Handgunner", 1996 р., фахівці з вогнепальної зброї США не відносять вогнепальну зброю подібну до Зіг-Зауер P228, до "кишенькових пістолетів", тому що зброя версії "могутні карлики" повинна мати можливість переноситися у сучасних кишенях або в кобурах на щиколотці.

Це не дає підстав для негативного відношення фахівців до P228, який є ефективною зброєю у поясній або навіть наплічній кобурі-підвісці. Проте, P228, разом з подібними так званими пістолетами типу "Compact" (Пара-Орднанс Р12, Сміт-Вессон 639, Пара-Авто Піт-Буль) дуже широкий і тому непридатний для прихованого носіння без одягу спеціального покрою. Це може бути куртка, брюки, піджак спеціального покрою, з порожнинами для прихованого носіння малогабаритної зброї великої потужності.

Для об’єктивного дослідження проблеми, що пропонується, у зазначеній статті пропонується наступний порядок розгляду зразків зброї версії "могутні карлики" відповідно до патронів, які використовуються у зброї, що розглядається: дається системний аналіз інформації з "By Gene Gangarosa. Mighty Midgets. American Handgunner".

22 Лонг Райфл

Переможцем у мінімальних розмірах кишенькової зброї безумовно став револьвер фірми North American Arms.22 NAA-Лонг Райфл – екстраординарний маленький револьвер. Він важить менш ніж 4,5 унції. Стандартний, повністю наповнений готівкою гаманець важить більше. При цьому револьвер фірми North American Arms моделі .22 NAA-Лонг Райфл не зробить кишеню підозріло випуклою. Незважаючи на його крихітний розмір, North American Arms моделі .22 NAA-Лонг Райфл має барабан на п’ять патронів, що може бути достатнім для ефективної необхідної оборони.

Його найбільший недолік є в тому, що .22 NAA-Лонг Райфл має ударно-спусковий механізм одинарної дії. Це примушує стрільця зводити курок перед кожним пострілом. Обов’язкове взведення курка для кожного пострілу — значний недолік при веденні короткочасного бою в межах необхідної оборони. Віддача .22 NAA-Лонг Райфл відчутна, але при цьому не болюча. Фактично, віддача .22 NAA-Лонг Райфл запобігає проведенню інстинктивних неефективних пострілів, тому що прицілювання перед кожним пострілом, що поєднується з обов’язковим зведенням курка.

Носіння малогабаритного .22 NAA-Лонг Райфл у версії "кишеньковий пістолет-могутній карлик" не залежить від кобури скритого носіння. У версії "кишеньковий пістолет" .22 NAA-Лонг Райфл не вимагає конкретної системи кобури, відповідного гардеробу, щоб бути фактично прихованим і миттєво вилучатися для пострілу.

.22 NAA-Лонг Райфл також має повільне перезаряджання, оскільки стрілець повинен вилучити порожні патронні гільзи з барабана перед тим як перезарядити. В зв’язку з тим, що ближній бій з використаннями вогнепальної зброї з метою необхідної оборони дуже швидкоплинний (не більше 2 хв.) і якщо кількість нападників не більше двох та вогневий контакт здійснюється на відстані до п’яти метрів, то п’ятизарядний барабан задовольняє усі потреби щодо необхідної оборони при умові здатності захисника влучати з другого разу у життєво важливі органи людини.

Серйозніша проблема .22 NAA-Лонг Райфл – необхідність утримувати вогнепальну зброю у положенні для ведення стрільби з інстинктивним прицілюванням, тому що руків’я, як правило утримується трьома пальцями долоні. При цьому вказівний знаходиться на спусковому гачку, а мізинець знаходиться нижче руків’я. Також загальновідомо, що .22 NAA-Лонг Райфл чутливий до порошкового забруднення, тому після кожного проведення стрільби необхідно проводити чистку та змащення для того щоб вказана зброя могла, бути надійно використана, коли знадобиться.

Як тактичну характеристику можна визначити низьку влучність .22 NAA-Лонг Райфл. Фахівці з вогнепальної зброї США свідчать, що з дистанції, близької до "упору" з .22 NAA-Лонг Райфл було одержано групу в 5 пострілів, у розмірі круга "3". Це призвело до висновків, що .22 NAA-Лонг Райфл – це вогнепальна зброя, яка повинна застосовуватись як зброя необхідної оборони останнього шансу (повинна використовуватись рішуче в надзвичайній ситуації, небезпечній для життя).

Незважаючи на використовування в цій обмеженій ролі, .22 NAA-Лонг Райфл завдяки безшумності свого штатного патрона став дуже розповсюдженою резервною зброєю для поліцейських офіцерів, котрі виконують службові обо’язки під прикриттям.

Подальшим розвитком ефективності "кишенькових пістолетів-могутніх карликів" у версії .22 NAA-Лонг Райфл можна визначити напівавтоматичний пістолет Walther моделі TPH. TPH має більше можливостей для ефективного використання у якості "кишенькових пістолетів" ніж .22 NAA-Лонг Райфл. Він дуже часто використовується в якості зброї для оперативних співробітників "під прикриттям" і наві&