Главная / 2008 / Оружие и охота №10

Кобури для швидкого застосування малогабаритних пiстолетiв i револьверiв

Кобури для швидкого застосування малогабаритних пiстолетiв i револьверiв

Загальновідомо, що при проведенні спеціальних операцій використовуються малогабаритні пістолети й револьвери, придатні для схованого й, в окремих випадках, маскованого носіння. Схованим носінням зброї вважається носіння зброї, що ховається в спеціальних кишенях одягу або кобурах спеціального призначення. Маскованим носінням зброї є носіння зброї, замаскованого під предмети господарсько-побутового призначення. Так, наприклад, вогнепальна зброя маскується під авторучки й портсигари, а холодне – під гребінці й авторучки. Недоліками вогнепальної зброї маскованого носіння є труднощі маскування багатозарядної зброї й значний проміжок часу, необхідний для приведення зброї в стан готовності до пострілу.

При схованому носінні вогнепальної зброї габарити й конструкцію зброї можна так сполучити з розміщенням і конструкцією кишень і кобур, що носіння зброї буде мінімально помітним до моменту здійснення пострілу, а переклад зброї з похідного положення в положення для виробництва пострілу буде миттєвим. Також відомі такі технічні рішення як двоствольний пістолет, змонтований у пряжці ременя й однозарядний пістолет, що носиться приховано в кобурі на поясі на боці стволом уперед. Недоліком останнього пристрою є те, що він закріплений в кобурі без можливості швидкого вилучення. Така зброя прихованого типу використовувалась у період Другої світової війни та післявоєнний період.

Найбільш придатні для використання при схованому носінні револьвери класу "Агент" й "Детектив Спешел" з довжиною стволу 2 дюйми (51мм), малогабаритні двоствольні пістолети із самовзводним ударно-спусковим механізмом класу "Дерринджер", автоматичні пістолети класу "жилетно-карманные" із пристроєм перезарядження однією рукою або самовзводним ударно-спусковим механізмом. Такі моделі вогнепальної зброї дозволяють сховане носіння при мінімальному шарі одягу. Так, пістолети "Дерринджер" носяться агентами Федерального бюро по боротьбі з наркотиками в трусах для плавання. Недоліком пістолетів "Дерринджер" є мала кількість резервних боєприпасів – один патрон, проти 4-5 у револьверах "Детектив Спешел" і "жилетно-карманных" пістолетах.

Перевагами револьверів "Детектив Спешел" і "жилетно-карманных" пістолетів із самовзводними ударно-спусковими механізмами й пристроями для перезарядження однією рукою, на думку автора, є використання кобур спеціального призначення, у яких ствол зброї, при вертикальному розташуванні тіла власника, розміщається горизонтально.

Рукоять такого пістолета (револьвера) перебуває в кишені кобури особливої конструкції, а ствол перебуває паралельно поверхні землі.

Перевагами кобур такої конструкції є скорочення часу на витяг зброї з кобури за рахунок зменшення рухів руки при витягу зброї з кобури – виключається обертовий рух кисті.

У випадку екстремальної ситуації така кобура дозволяє здійснення пострілу з пістолета (револьвера) у напрямку супротивника без витягу з кобури.

Кобури такого типу істотно скорочують час на підготовку пістолета (револьвера) до пострілу в нестандартній ситуації.

Зокрема, слідчий префектури Палермо д’Анео, що ніколи не розставався зі зброєю, носив пістолет за поясом, але не встиг його вихопити, побачивши найманого вбивцю, який виявився більш моторним. Таким чином, кобури спеціального призначення пропонованої конструкції можуть істотно підвищити боєздатність співробітників правоохоронних органів, при долі в проведенні спеціальних операцій за рахунок скорочення часу на напрямок ствола зброї убік супротивника, а також пересічних громадян за умови наявності дозволу на зберігання та носіння вогнепальної зброї, або спеціальних засобів для відстрілювання патронів резиновими кулями та газу.