Главная / 2008 / Оружие и охота №11

Такса

Такса

Эта толстенькая замшевая такса,

Эта хитренькая заспанная плакса,

Развалившись под пуховым одеялом,

Из постели теплой так и не вставала б,

И гуляла бы она под одеялом,

И обедала б она под одеялом,

Даже гавкала бы из-под одеяла…

Только если б ей за это не влетало.

М. Муромцева

В даній статті, з власного досвіду утримання та полювання з гладкошерстою таксою, хочу розповісти про головні риси характеру, поведінки, мисливські якості на прикладі яскравого представника породи — суки на прізвисько "Кума".

Сьогоднішнє бачення такси, як породи, серед мисливської спільноти неоднозначне. Велика кількість мисливців, познайомившись з сліпою злобною роботою ягдтер’єрів, вважає такс слабкими і непридатними для полювання. Поряд з цим такса, як порода норових мисливських собак, є досить чисельною та популярною серед мисливців, і її популярність з кожним роком зростає. Тож постараємося зрозуміти, які саме риси та властивості утримують таксу в першості чи не найпопулярнішої декоративної породи світу, так і серед норових мисливських собак.

Звернувшись до історії формування такси як породи, можна зробити висновок, що таксоподібні собаки існували вже в XVI ст. на території Франції, Англії, Німеччини, де їх використовували для добування кроликів, лисиць та ін. Як не дивно, таксу сформувало саме норне полювання, де її з успіхом використовували на протязі чотирьох з половиною століть, а походженням вона від древніх гончаків.

Такса володіє високо розвинутим інтелектом та чітко диференційованою діяльністю вищої нервової системи. Це робить її поведінку, вияв емоцій надто різноманітним. Проживши з вами в сім’ї вона дуже скрупульозно вбирає всі тонкощі взаємозв’язків між членами сім’ї та у відношенні до себе, а в поведінці починають проявлятися риси поведінки ніби ще одного члена сім’ї. Вона, згідно вашого настрою, тону розмови, рухів і навіть погляду, знає що буде слідувати після цього і моментально відповідає на це певною реакцією.

Це собака відмінний компаньйон, вона ідеально підходить для старих самотніх людей, дітей і просто любителів собак, і не залишить нікого байдужим. У важку годину, подивившись вам у вічі та лизнувши руку, розвіє всі сумніви та перестороги, додасть впевненості та оптимізму. Такою такса є в побуті, домашній обстановці, повсякденному житті. Вона дійсно вбирає всі найкращі відтінки від понять "щирий друг", "вірність", "відданість", "безкорисливість", але в тому випадку коли ви щирі і відкриті з нею. А крім того такса надзвичайно любить комфорт, тепло, затишок, категорично не переносить самотності, грубості, хоче бути завжди в центрі уваги, хоче щоб з нею розмовляли, хоче постійно бути учасником всіх подій — в такому випадку такса просто щаслива. Але вона ж і нагла, непоступлива, уперта при спробі досягнути своєї мети, азартна, витривала, злобна, безстрашна, віддана, без меж хоче догодити господарю. І не вірте, що такса слабка, мало придатна при глибокому снігу. Із своїми таксами я полюю на кіз та інших тварин при облавному полюванні при глибині снігу, що перевищує 20 см. І роблю це не тому, що не маю інших собак, а тому, що коли не візьмеш її на полювання, вона просто втрачає довіру та повагу. Бува, ледве присуне після важкого дня полювання по глибокому снігу, вся мокра ще й з кількома кілограмами налиплого снігу "Кума" додому, а вранці тільки я візьму рушницю в руки, вона нізащо не залишиться вдома, а знову рветься в бій. Це чудовий, пристрасний, надійний, відданий мисливець, який навіть в найгіршу хуртовину не проміняє спробу вийти з вами в поле на затишну подушку в кутку дивана. Іноді дивуєшся її пристрасті та мисливському інстинкту, коли вона потопаючи по вуха в снігу з голосом переслідує козулю чи лиса, пересуваючись зі "швидкістю садового равлика", але все ж таки ганяє.

Звичайно профільною роботою такс є норне полювання, де вона зарекомендувала себе з найкращої сторони. З таксою успішно полюють на лисицю, єнотоподібного собаку і борсука (там де це дозволено). Робота такси по норному звіру відрізняється від такої інших порід норних собак. Хороша такса володіє всім набором необхідних якостей щоб успішно справлятися з лисицею, борсуком тощо. Головною родзинкою при роботі по норному звіру є її хитрість, розумний, виважений підхід до супротивника з урахуванням конкретних умов та можливостей. Робота такси є достатньо злобною, витривалою, яка нанівець бентежить звіра, і водночас їй удається уникати непотрібного контакту, який призводить до травмування. Такса добре працює по борсуку, де від неї вимагається загін звіра в тупик і злобне сміливе обгавкування його до часу, поки мисливці не проб’ють шурф.

Для колективного облавного полювання на копитних (козуля, олень, кабан) такса є ідеальною собакою. Вона відмінно з голосом іде по сліду звіра і виставляє його на лінію стрільців. Звір при цьому біжить повільно, тому що швидкість руху такси невелика, а малі розміри "порушника спокою" мало лякають копитних, через що вони виходять на лінію стрільців спокійно, що дає змогу вибрати конкретну особину і провести прицільний постріл. Коли є підранки, такса особливо азартно і точно розшукує їх, а її дзвінкий голос відіграє вирішальну роль при анонсуванні. Робота такс по кров’яному сліду заслуговує окремої розмови. Тут вона, мабуть, перевершує всі породи норних собак, та не поступиться й лайкам. Окрім такс в мене є ягдтер’єри, російські гончаки, російсько-європейська та західносибірська лайка, але жодна з цих порід не може порівнятися в роботі по кров’яному сліду з таксою, тому що вона знаходила таких підранків, де всі інші були безсилі.

Крім того такса, в силу своїх можливостей, апортує з води, добре працює в заростях по фазану, зайцю та інших видах дичини. Тобто, це універсальна собака для мисливця, недаром ще в 1719 році Флемінг відмітив: "Вони можуть полювати на тільки в горах, лісі та полі, але з божою ласкою розшукують різних звірків під землею… Це найменша із відомих собак, але вона віддано служить господарю, використовуючи всі свої можливості: залазить в нору, розшукує, переслідує здобич і затримує її".

Сучасне поголів’я робочих гладкошерстих такс в Україні є в задовільному стані і вкрай не рівномірно розміщене за територіальною ознакою. Багато відмінних робочих та екстер’єрних собак є в Харківській області, Києві та області, Закарпатті, Тернополі, Дніпропетровську, Вінниччині та ін. На Львівській міжобласній виставці собак, проведеній 8 червня цього року, було представлено 3 гладкошерсті такси, дві з яких однопомітники у молодшій віковій групі, без дипломів, а третя собака не представляє ніякого інтересу для племінного використання. В 1992 році на такій же виставці було представлено 10 собак. Головною причиною зменшення робочого поголів’я такс є абсолютний занепад норного полювання як такого, внаслідок обезцінення лисячого хутра. На сьогоднішній день норним полюванням займаються одиниці справжніх ентузіастів. Добре, що вони в нас ще залишилися. Ще однією причиною є те, що з кожним роком все менше мисливців в якості норного собаки використовують таксу. Чому — є кілька причин. Першою є повсюдне захоплення ягдтер’єрами, хоча дана тенденція в останні роки зменшилася. Хочу відмітити, що справжня робоча такса по добутливості на полюванні не поступається ягдтер’єру, але відмінних робочих такс в породі є порівняно мало, адже відомо, що багато ліній гладкошерстих такс є "диванними" і купивши від таких плідників цуценя, багато мисливців розчаровуються в породі. Ця проблема не торкнулася ягдтер’єрів. А взявши від посередніх плідників цуценя ягда, можна з упевненістю сказати, що працювати по лису він буде, і омріяний диплом ІІІ ступеня все таки здобуде. Ще однією проблемою сучасного мисливського собаківництва є спортивний напрямок в розведенні. Тобто, заводчик активно відвідує всі випробування, виставки, а практичне полювання його не цікавить. Його метою є будь-яким способом здобути диплом по норному звіру, що є перепуском для подальшої участі собаки в якості плідника. Тому багато собак, що вже володіють дипломами, є малопридатними для практичного використання і не підпадають під поняття "справжньої робочої такси". Єдиною порадою для мисливців, які вирішили придбати таксу, є скрупульозне вивчення плідників та вибір цуценят від дійсно робочих собак, які мають таких же предків та потомство, а власник займається норним полюванням.

Такса — собака для душі, спілкування в домашній обстановці та незамінний, добутливий і надійний помічник на полюванні. Тому всім, хто справді любить собак та полювання з ними, рекомендую завести таксу, але обов’язково від перевірених робочих плідників, які працюють в різних дисциплінах. Бажаю успіхів та вдалих полювань!