Главная / 2001 / Оружие и охота №12

Полювання в угiддях вiйськових мисливцiв

Згідно Закону України "Про мисливське господарство та полювання" на території України полювання на парнокопитних тварин, ведмедя, куницю лісову та кам'яну, норку американську, тхора лісового, бобра, нутрію вільну, ондатру, бабака, білку здійснюється за спеціальними ліцензіями, які отримує користувач мисливських угідь відповідно до лімітів, що затверджуються та видаються на кожний мисливський сезон спеціально уповноваженими органами у галузі ведення мисливського господарства та полювання.Полювання на інших мисливських тварин: пернату дичину, кроля дикого, зайця-русака, єнотовидного собаку, вовка та лисицю здійснюється за відстрільними картками, які також видає користувач мисливських угідь, а їх добування регулюється певними нормами відстрілу, що встановлюються на мисливський сезон спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища разом з уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання.

Добування вовка дозволяється здійснювати також за наявності у мисливця ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин.

Ліцензії та відстрільні картки видаються мисливцям користувачем мисливських угідь в Центральній Раді Товариства військових мисливців та рибалок Збройних сил України або безпосередньо в мисливському господарстві із зазначенням у них терміну та місця полювання.

Згідно чинного Законодавства України, кожен мисливець, який бажає поїхати на полювання, для отримання відстрільної картки чи ліцензії повинен мати при собі такий "невеликий" набір документів: посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю, паспорт на собак та інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році, членський квиток товариства та картку з відміткою про сплату членського внеску в поточному році.

Зазначені документи разом з відстрільною карткою чи ліцензією кожний мисливець зобов'язаний мати при собі під час здійснення полювання, траспортування або перенесення продукції полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати котроль у галузі мисливського господарства та полювання.

До того ж у щорічній контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання до початку полювання робиться відповідна відмітка про дату, місце полювання, номер ліцензії чи відстрільної картки і по закінченні полювання записується результат полювання.

Вартість відстрільної картки чи ліцензії в угіддях Товариства військових мисливців та рибалок Збройних сил України залежить від того, чи є мисливець членом Товариства військових мисливців, чи сплачені ним внески за поточний рік, чи виконаний трудовий мінімум. Вартість відстрільних карток для членів Товариства, в разі виконання ними усіх вищенаведених вимог - 5 грн. в день; для членів інших товариств мисливців - 7 грн. і для мисливців, які не є членами будь-якого іншого товариства мисливців - 14 грн. в день. Відповідно, вартість пакета послуг при полюванні на копитного звіра становить: - на козулю - 150, 200 або 400 грн.; - на кабана - 270, 400 або 800 грн.

Пакет послуг складається з вартості ліцензії і єгерського обслуговування одним єгерем, а також вартості м'яса та шкури тварини, яку вполювали.

В разі проведення індивідуального полювання пакет послуг розширюється необхідними додатковими послугами єгерів, користуванням стрілецькою вишкою, білуванням туші добутої тварини, автопослугами в угіддях товариства. При цьому вартість, звісно, зростає.

В разі, якщо мисливець не добув звіра, в прейскуранті по наданню послуг мисливцям передбачено повернення коштів до 80% від вартості придбаного пакета послуг.

В угіддях Товариства на відвідувачів чекає кваліфіковане та якісне єгерське обслуговування. Кожний колектив мисливців забезпечується єгерем, до обов'язків якого входить: організація полювання, супроводження мисливців в угіддях до кінця полювання, виставлення звіра на лінію стрільців за допомогою нагоничів із числа мисливців (при проведенні колективного полювання).

Від мисливців вимагається сумлінне виконання всіх вимог чинного законодавства, дисциплинованість та бережливе ставлення до природи і майна Товариства.

Законом України "Про мисливське господарств та полювання" (ст. 20) з метою раціонального використання мисливських тварин та їх охорони на території України введено деякі заборони щодо здійснення полювання. В угіддях Товариства військових мисливців та рибалок Збройних сил України, крім цих вимог, вводяться деякі додаткові. Так, в наших угіддях забороняється: - порушувати порядок та правила проведення полювання і техніку безпеки; - відстрілювати маточне поголів'я; - використовувати нарізну зброю під час колективного полювання (крім відстрілу вовків); - використовувати на гребних човнах двигуни потужністю більше як 8 кінських сил; - вживати спиртні напої під час проведення полювання; - стріляти нагоничам в загоні; - стріляти єгерській службі під час обслуговування відвідувачів (крім відстрілу вовків); - залишати після себе сміття, псувати інвентар та майно Товариства, здавати його, після користування, брудним чи поламаним; - проводити білування туш диких тварин поза спеціально облаштованих місць на базах господарств; - робити виправлення в документах на право полювання в угіддях Товариства.

Крім вищенаведених заборон та згідно "Інструкції про порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин та порядок здійснення полювання на цих тварин" кожному мисливцю необхідно пам'ятати: - ліцензія, відстрільна картка з незаповненими реквізитами, виправленнями, простроченими термінами полювання вважаються недійсними, а полювання - незаконним; - проведення колективного та облавного полювання на парнокопитних тварин дозволяється лише з використанням собак мисливських порід, на яких є паспорт з відміткою про допуск до полювання у поточному році; - проведення колективного та облавного полювання дозволяється у складі не більше двадцяти мисливців, включаючи розпорядника та нагоничів; - відстріл парнокопитних тварин дозволяється лише кулями; забороняється полювання на вказаних тварин з використанням малокаліберної гвинтівки або набоїв, споряджених картеччю чи шротом; - добуті під час полювання парнокопитні тварини передаються користувачеві мисливських угідь, який зобов'язаний забезпечити проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи добутих тварин; учасники полювання мають переважне право на придбання цієї подукції полювання; - всі добуті мисливські тварини, призначені для використання з харчовою метою, підлягають обов'язковій державній ветеринарно-санітарній експертизі; - для транспортування продукції полювання користувач видає мисливцям відповідні документи та записує результати полювання у контрольну картку кожному з них. Відсутність відповідної відмітки за наявності у мисливця продукції полювання є порушенням правил полювання; - мисливські трофеї від добутих копитних підлягають обов'язковій реєстрації у користувача мисливських угідь з оформленням відповідного трофейного листа із зазначенням в ньому місця, часу добування, оцінки трофейної якості.

При виконанні всіх цих вимог у мисливця не виникне жодних проблем, отже ніяких підстав для хвилювання не буде, а це означає, що полювання пройде цікаво, захоплююче і, сподіваюсь, результативно.